Slovenija
90 ogledov

Plezal s poškodovanimi rebri

1/4
Žurnal24 main
Slovenska alpinista Rok Šisernik in Matjaž Jeran sta preplezala nekaj izredno težkih smeri v Kaliforniji in Kanadi. Glavni cilj odprave ni bil izpolnjen. Rok je drugi del vzponov plezal s poškodovanimi rebri.
Celoten strošek odprave je bil okoli 2.900 evrov na osebo.

"Preplezala sva devet smeri, dolgih od 250 do 700 metrov. Težavnost smeri se je gibala od 5.9, kar je po naše 6, do 5.12b, če prevedemo v slovensko lestvico, je to 7b," zatrdi alpinist Matjaž Jeran.

"Svojo plezalno pot sva začela v dolini Yosemite pri El Capitanu, nakar sva splezala na Mt. Whitney, najvišji vrh kalifornijskega gorovja Visoka Sierra, ki leži 4500 metrov nad morjem. Tukaj sva plezala resne alpske smeri, ni pa šlo za nekaj najtežjega. V naslednjih dneh sva preplezala še eno podobno smer v severni Kaliforniji, nakar sva se za 14 dni odpravila v Kanado, kjer sva najprej plezala na področju Squamish, blizu mesta Vancouver. Tukaj sva plezala fizično in psihično dokaj težavne smeri," plezalno pot opisuje Jeran.

Alpinist nadaljuje, da sta v prvi lažji smeri izkusila zares pasje mrzlo vreme, ob plezanju večine naslednjih smeri pa v steni sploh nista dobro čutila prstov.  

"Prvo popoldne, 21. junija, sva plezala en raztežaj dolge poči s sprotnim nameščanjem varovanja. 22. junija preplezala 250-metrsko smer Left Wall v Chiefu. Pri sestopu je Roku zdrsnilo in poškodoval si je rebra. Od tistega trenutka dalje je plezal s poškodovanimi rebri. Na srečo ni šlo za nič hujšega,"
razlaga Jeran.

Podroben opis celotnega plezalnega podviga si preberite TUKAJ. Fotografije si oglejte TUKAJ.

"Glavnega cilja nisva dosegla, vendar pa je bila odprava zame osebno vsaj tako uspešna kot tista davnega leta 2003, ko sva z Mihom Valičem prosto preplezala večino zmerno težkih yosemitskih smeri. Vzponi v prvih desetih dneh so bili številni in odlični, nekateri zelo alpski," še doda Jeran.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.