Slovenija
33 ogledov

Pličanić mora proučiti primer Vaskrsić

časovnica, Vaskrsić Žurnal24 main
Ministrstvo za pravosodje in javno upravo mora proučiti primer družine Vaskrsić, potem pa bo vlada bodisi sprejela sklepe o spremembi neprimernih predpisov bodisi zahtevala revizijo spornih primerov.

Protest pred DZ zaradi deložacije | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Premier Janez Janša je naročil ministru za pravosodje in javno upravo Senku Pličaniću, da do četrtkove seje vlade pripravi poročilo o zadevi Vaskrsić in drugih podobnih primerih, v katerih so bile na podlagi sodnih odločb za poplačilo malih dolgovanih zneskov prodane družinske hiše ali stanovanja.

Ker v teh primerih obstajata samo dve možni razlagi, bo vlada na podlagi uradnih podatkov bodisi sprejela sklepe o spremembi neprimernih predpisov bodisi zahtevala revizijo spornih primerov, so sklenili na seji.

 

Proti nesorazmernosti in za plačilno disciplino

Pličanić mora poročilo o podobnih dogodkih in časovnico postopkov celovito proučiti v 30 dneh, namen pa je preprečiti nesorazmernost in zagotoviti plačilno disciplino. "Odvzem nepremičnine je zadnja stopnja v postopku."

Prav tako mora ministrstvo proučiti določbe predpisov glede neomejenosti upnika pri izbiri izvršilnih sredstev ter glede določitve minimalnega praga denarne terjatve za nepremičninsko izvršbo, zlasti z vidika sorazmernosti posega v lastninsko pravico, ob upoštevanju dejstva, da je prva zaveza dolžnika, da sprejete obveznosti poravna. Ustava namreč v skladu z načelom socialne države varuje tistega dolžnika, ki svoje terjatve objektivno ne more plačati, ne pa tistega, ki svoje terjatve noče plačati.

 

Do prodaje nepremičnine pred tem prišlo enkrat

Vrhovno sodišče se je v tem primeru odločilo uvesti službeni nadzor, da bi razjasnili dejstva pri poteku postopkov, poročilo vladi pa vsebuje tudi podobne primere pred sodišči. Po preliminarni analizi izvršb od 1. januarja 2008 do 1. marca 2012 je bilo vloženih okoli 800 tisoč različnih predlogov za izvršbo, za zneske do sto evrov je izvršba s prodajo nepremičnine predlagana v 574 primerih, do dejanske prodaje pa je prišlo le v enem primeru, in še to ob združitvi večjega števila različnih izvršilnih predlogov zaradi izterjave dolga, ki je v skupnem znesku presegal 20 tisoč evrov, so zapisali v vladi.

Komentarjev 3
  • privat 08:49 15.april 2012.

    samo nekdo ve da policija brani kriminal...in ti morajo odstopiti!! kaj misliš da minister za sodstvo ne ve kaj dela??

  • privat 21:10 17.marec 2012.

    zopet nič od pravice...mora preučiti??'

  • Žurnalček 12:31 16.marec 2012.

    Mislim da je treba tegale rubežnika takoj v preiskovalni arest, vzem licence in vrniti vse na stanje prvega ogleda o pregledu in možnemu zasegu premićnin. Kaj a avto ni neprimičnina? Razbijte že enkrat to rubežniško mafijo ! Najbolj žalostno i ...prikaži več ODURNO je pa da Policija misli da dela po zakonu, v resnici pa brani mafijo in to za naš denar !!!