Slovenija
9 ogledov

Pličanič obljubil več sredstev za zapore

Slovenija 30.01.2013 Senko Plicanic, novinarska konferenca ministra v odstopu Se Saša Despot
Pravosodni minister Senko Pličanič se je s sindikati uskladil glede težav v zaporskem sistemu.

Ukinili bodo javne gospodarske zavode in delo zapornikov organizirali v sklopu zaporov. Minister Senko Pličanič napoveduje prizadevanja za več zaposlitev pravosodnih policistov in za dodaten denar za materialne stroške zaporskega sistema, saj da je stanje akutno.

Pličanič je po srečanju s predsednikom Sindikata državnih organov Slovenije Frančiškom Verkom in predstavniki konference sindikata uprave za izvrševanje kazenskih sankcij povedal, da danes o stavki niso govorili. Možnost stavke so namreč omenili pred tednom dni. So pa danes sklenili, da do konca julija za vlado pripravijo temeljno vizijo za rešitev omenjenih treh vprašanj v zaporskem sistemu. Še največ dela bo povezanega z delom zapornikov, je opozoril Pličanič, saj bo treba prilagoditi tudi zakonodajo. Ob tem zagotavlja, da bo naredil vse za hitro rešitev težav, saj da je stanje res akutno in je treba ukrepati.

Delo v sklopu zaporov

Dogovorili so se, da se ukine javne gospodarske zavode in delo zapornikov organizira v sklopu zaporov, torej Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij oz. ministrstva za pravosodje. Taka ureditev bo namreč po besedah Pličaniča primerljiva z večino držav članic EU.

Spomnil je na velike težave Javnega gospodarskega zavoda Pohorje. V zadnjih letih je bilo že nekaj neuspelih poskusov prodaje opreme zavoda, tudi ob tokratnem poskusu pa slabo kaže, je pojasnil minister. Po njegovih besedah je ponudnik poljsko podjetje, ne glede na to, ali se bo oprema prodala ali ne, pa je "že jasno, da bo treba ta zavod likvidirati".

Podpira prizadevanja za več zaposlenih

Kot je pojasnil minister, bodo 55 ljudi, ki bodo ostali brezposelni, poskušali prekvalificirati za delo pravosodnih policistov. A potrebe po dodatnih zaposlitvah so še večje, zato minister podpira prizadevanja sindikatov za povečanje števila zaposlenih. Čeprav o konkretnih številkah še ne želi govoriti, bi po ministrovi oceni zanesljivo potrebovali nekaj deset novih pravosodnih policistov. Pred tednom dni je sicer Pličanič napovedal, da bo prisluhnil sindikatom, a da pravosodni policisti ne morejo biti izvzeti iz varčevalnih ukrepov.

Sindikatom pa je minister danes obljubil tudi, da se bo pri premierki Alenki Bratušek in ministru za finance Urošu Čuferju zavzel, da v proračunski rezervi najdejo dodaten denar za materialne stroške v zaporskem sistemu, saj da tam "dihajo na škrge". Pličanič poudarja, da bo ta obljuba morala biti realna in je prepričan, da bodo ta denar našli, saj je stanje kritično in tudi ne gre za velike količine denarja.

Sindikat naj bi sicer kot glavnega krivca za stanje v zaporih videl generalnega direktorja Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Dušana Valentinčiča. A Pličanič zagotavlja, da ta uživa njegovo zaupanje. Pri uresničevanju današnjega dogovora bo po njegovih besedah sodeloval tudi predstavnik sindikatov.

Komentarjev 1
  • Šemefuky 20:30 12.julij 2013.

    Lepo je da poskrbi človek za negotovo prihodnost, saj nikoli ne ve, da ne bo prišel čas prisilnih počitnic.