Slovenija
24 ogledov

Pličanič ostaja v politiki

Senko Pličanič Saša Despot
Senko Pličanič je na zadnji tiskovni konferenci kot minister delo na ministrstvu za javno upravo in pravosodje ocenil kot dobro. Vrača se v službo na pravno fakulteto, vendar ostaja v politiki.

Želi si, da bi njegov naslednik nadaljeval zastavljene naloge na ministrstvu. Jutri se bo še zadnjič udeležil seje vlade, nato pa računa na to, da bo premier Janez Janša za vodenje njegovega resorja pooblastil sebe ali kakšnega od drugih ministrov. Pličanič se s 1. februarjem vrača v službo na ljubljansko pravno fakulteto, čeprav ostaja v politiki. 

Glede svojega dela na področju pravosodja je minister izpostavil, da je v enem letu, kolikor dolgo je vodil ministrstvo, analiziral stanje na tem področju, pri čemer se je jasno pokazalo, da je stanje v sodstvu skrb vzbujajoče in da se sodni zaostanki ne skrajšujejo, kot to zadnja leta prikazuje sodstvo, ampak se podaljšujejo. Za področje javnega sektorja pa ocenjuje, da je ta neracionalen in da je kakovost storitev premajhna.

Protikorupcijski zakon je treba popraviti


Pličaničev odstop je posledica poročila Komisije za preprečevanje korupcije, ki je tako ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću kot Janši očital številne nepravilnosti.

Pri Pličaničevi stranki DL so zahtevali Janšev odhod, ker se to ni zgodilo, pa so oba ministra stranke ter njen predsednik in donedavni predsednik državnega zbora Gregor Virant odstopili.

Danes pa je Pličanič dejal, da bi bilo treba po njegovem mnenju zakon o integriteti in preprečevanju korupcije, ki ureja delovanje Komisije za preprečevanje korupcije, spremeniti. "Od izdaje poročila do danes se je nesporno pokazalo, da zakon nekaterih ključnih vprašanj, denimo kakšno pravno varstvo ima tisti, ki je predmet postopkov omenjene komisije, ne ureja dovolj dobro. Zato je zakon potreben sprememb," je dejal.

Komentarjev 5
  • privat 08:35 13.februar 2013.

    Ta človek nima blage veze! Zarubiti človeku hišo za 130€ in to oceniti za "dobro delo sodišč in javne uprave" ...a vsaka ptica vidi korupcijo,prevare,nategovanje.....Delo javne uprave in pravosodja je "ALARMANTNO" že desetletje. ...en nasvet: govori to butasti evropski uniji

  • ennanova 17:47 30.januar 2013.

    SKUPINE CIVILNE DRUŽBE, UDELEŽENKE JAVNE TRIBUNE CIVILNE DRUŽBE,KI JO ORGANIZIRA DRUŠTVO SLOVENSKIH PISATELJEV Z NASLOVOMSLOVENSKA KULTURA SREDI RAZPADA VREDNOTCankarjev dom,četrtek, 31. januarja 2013, ob 16.00 uri v Linhartovi dvorani1. DRUŠTVO SLOVENSKIH PISATELJEV – ...prikaži več Veno Taufer2. France Bučar3. dr. Veljko Rus4. dr. Spomenka Hribar5. Tone Peršak6. Peter Kovačič Peršin7. Miha Butara8. KOKS – Igor Koršič9. ZVVS – ZVEZA VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO – Remzo Skenderović10. SEVER – ZVEZA POLICIJSKIH VETERANSKIH DRUŠTEV SEVER11. PRIMORSKA UNIVERZA – dr. Jože Pirjevec12. SVET ZA KULTURO RS – prof. Miran Zupanič13. GIBANJE TRS – Matjaž Hanžek14. LJUBLJANSKA UNIVERZA – dr. Ksenija Vidmar Horvat15. MI SMO MARIBOR:a) KANGLER NAJ ODSTOPIb) SKUPAJ ZA MARIBOR – dr. Boris Vezjakc) 29. OKTOBERd) KREATIVNA SKUPINAe) INICIATIVA MESTNI ZBOR16

  • franke 15:20 30.januar 2013.

    NE OBRAČAJ IN NE VRAČAJ SE SENKO. KER NISI ZA POLITIKO. V POLITIKI JE TREBA SPREJEMAT KOMPROMISE NE KOT TI KI RINEŠ KOD DIVJA SVINJA PO KROMPIRJU.