Slovenija
4 ogledov

Pličanič proti spremembam glede tožilstva

Senko Pličanič
1/8
www.lista-virant.si
Kandidat za ministra za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič (Lista Virant) meni, da bi moralo tožilstvo ostati pod pravosodnim ministrstvom. Člani pristojnega odbora so kandidata potrdili brez glasu proti.

Glede polemike, ki jo je sprožila nova kolaicija, ki se zavzema za prenos tožilstva pod ministrstvo za notranje zadeve, Senko Pličarič meni, da bi to povzročilo težave. Zato bo, če bo potrjen za ministra za pravosodje in javno upravo, predlagal spremembo tega dela koalicijske pogodbe. Tožilstvo bi tako ostalo pod ministrstvom za pravosodje.

Kot glavno nalogo si je sicer Pličanič zadal povečanje ugleda pravosodja in javnega sektorja. S tem bi se po njegovem mnenju tudi povečalu zaupanje v pravno državo. Ugled pavosodja in tožilstva bi povečal s hitrejšim reševanjem zadev.

Poseči bo treba tudi med zaposlene. "Zavzemal se bom za učinkovite instrumente, s katerimi bomo lahko nagradili uspešne sodnike in uradnike ter sankcionirali tiste, ki to niso," pravi Pličarič.

Ni bil prva izbira

Izredni profesor na Katedri za upravno pravo Pravne fakultete v Ljubljani Senko Pličanič je že sodeloval pri pripravi raznih zakonov, saj je tudi direktor Inštituta za javno upravo. Potegoval se je tudi za mesto poslanca, vendar ni dobil dovolj podpore.

Šef njegove stranke Gregor Virant ga je za mesto ministra za pravosodje in javno upravo predlagal po tem, ko je padla kandidatura Janija Soršaka, ko se je v javnosti pojavila anonimka, da je kot takratni direktor Urada za varovanje konkurence "asistiral" pri poskusu fantomskega nakupa Večera. Virant je nato poskušal v kandidaturo prepričati ustavnega sodnika Janeza Čebulja, a je ta ponudbo zavrnil. Kandidat je tako postal Pličanič.

Nihče ni bil proti njemu

Odbor za pravosodje, javno upravo in lokalno samoupravo je po slabih štirih urah zaslišanja kandidata za ministra za pravosodje in javno upravo Senka Pličaniča ocenil, da je bila kandidatova predstavitev ustrezna. Za takšno ugotovitev je glasovalo 16 članov odbora, proti pa nihče.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.