Slovenija
30 ogledov

Pličanič sprejema ljudi, ki so obupali nad sodstvom

Slovenija 30.01.2013 Senko Plicanic, novinarska konferenca ministra v odstopu Se Saša Despot
Pravosodni minister priznava, da vsakodnevno prejema sporočila ljudi, ki so obupali nad institucijami pravne države. Namerava poiskati način, kako vse to raziskati.

"Če strnem te zgodbe, sem zelo zaskrbljen tudi nad drugimi možnimi problemi v pravosodju, ne le nad učinkovitostjo," je minister za pravosodje Senko Pličanič odgovoril na vprašanje o možnosti, da pri nas še prihaja do politično montiranih sodnih procesov.

Pojasnil je še, da je v času svojega ministrovanja k njemu prišla "cela cela vrsta različnih ljudi", ki so popolnoma obupali nad delovanjem sodstva, tožilstva in nekaterih drugih institucij pravne države. Takih primerov je v tem mandatu še več, je povedal in pojasnil, da se ne nanašajo le na počasnost sodnega sistema, ampak tudi na koruptivnost in možnost, da se nekoga obsodi, ne da bi za to bili dokazi.

"Količina teh primerov je zelo zaskrbljujoča"

Po besedah Pličaniča sicer ni pristojnost ministra za pravosodje, da bi se ukvarjal s konkretnimi primeri, prav tako jim tudi ne more nameniti toliko časa, kot bi bilo potrebno. "A količina takih primerov in to, kar mi ljudje vsakodnevno sporočajo, je zelo zaskrbljujoče," je izpostavil. Zato namerava poiskati način, kako kljub temu, da to ni v njegovi pristojnosti, vse to raziskati, je napovedal.

"Če bi bil na mestu Furlana, bi odstopil"

Pličanič je danes ponovno spregovoril o še enem odmevnem primeru v pravosodju. Napake v primeru Tovšak so ugotovili tako v sodstvu kot tožilstvu, a odgovornosti zanje za zdaj ni sprejel še nihče. Pličanič je pojasnil, da sta sodstvo in tožilstvo že naredila prvi korak.

Sodišče je zahtevalo oceno sodniške službe za ta primer, tožilstvo pa izdelavo ocene dela konkretnega državnega tožilca. Na podlagi ocen sledijo sankcije, je dejal Pličanič, ki tudi pričakuje, da bosta sodstvo in tožilstvo zadevo izpeljala do konca.

Te ocene po njegovem mnenju že pomenijo delovanje v smeri sankcioniranja napak, saj bodo tudi pokazale, za kakšno stopnjo napake je šlo. Od tega bo odvisna teža sankcije.

Na vprašanje, ali bi moral vodja specializiranega tožilstva Harij Furlan odstopiti, Pličanič ni odgovoril konkretno. Sam pa bi se, če bi bil na njegovem mestu, s take funkcije umaknil, je zagotovil.

Kot je še pojasnil minister, ima vsak tak funkcionar na izbiro, ali bo počakal na to, kako bo to napako sankcioniral sam sistem, ali pa se bo preprosto sam umaknil s funkcije. A Pličanič ocenjuje, da je treba težo sankcije prepustiti tistim, ki so napako prepoznali, torej v tem primeru sodstvu in tožilstvu.

Komentarjev 5
  • Dani1971 14:40 30.oktober 2013.

    Pličanič SE LAŽE. Njegov odgovor malemu človeku, ki ga prosi za sprejem zaradi "čudnih" zadev na sodišču je, da se ministrstvo za pravosodje ne sme vtikati v sodno vejo oblasti.

  • joc2013 08:55 08.junij 2013.

    Čim vidim to kvadratno glavo, se spomnem na Vegradove zidarje.... Baje, da ima tudi predsej njihovih navad. Opojne substance in to....

  • Šemefuky 21:56 07.junij 2013.

    Ta novodobni Don Kihot Pliča-NIČ se trudi destabilizirati pravosodje za vsako ceno, pomeni, da je že v SDSovi sekti in bo odpisanemu prašičjeglavcu PreVirantu prej ali slej obrnil hrbet. Ko je ženo pretepal verjetno ni potreboval učinkovite policije, tožilstva ...prikaži več in pravosodja. Je mamiki čolkolado kupil ob imenovanju in je potegnila prijavo nazaj. Ma nek se goni v 3PM.