Slovenija
49 ogledov

Plimovanje morja, reke še naraščajo

Letošnji božični večer bo bolj žalosten, kar se tiče vremena. (Foto: Vreme.net)
1/11
Žurnal24 main
Dež bo ponoči oslabel in v soboto prešel v sneg. Nekatere reke še naraščajo. Za ljubljansko Barje razglašen oranžni hidro-alarm. Sava in Ljubljanica poplavljata. Ponoči plimovanje morja.

"Danes bo v zahodnih in osrednjih krajih oblačno in deževno, na vzhodu pa pretežno oblačno in večinoma suho. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 12, ob morju do 16 stopinj Celzija. Ponoči bo dež zajel vso državo. Jutri bo oblačno, čez dan bodo padavine slabele, meja sneženja se bo postopno spuščala," se glasi vremenska napoved na Agenciji RS za okolje (Arso).

Za več podatkov o vremenu poglejte spletno stran vreme.net

Hidrološke razmere
"Najbolj porasle so trenutno Kamniška Bistrica in reke v Zasavju – manjši pritoki reke Save v Zasavju in tudi Savinja v zgornjem toku, ki še narašča. Ostale reke ne naraščajo več v svojem zgornjem toku, pač pa srednjem in spodnjem. Sava v Zasavju zdaj poplavlja sicer v manjšem obsegu na območjih, kjer je to običajno, poplavlja tudi Ljubljanica na ljubljanskem Barju," je zadnje hidrološke razmere opisal Janez Polajnar iz agencije za okolje.

Sava poplavlja. Razlivanje Save na območju med Ljubljano in Litijo. Ob reki ogroženih nekaj hiš. Naš bralec poroča, da bo kmalu na nekaterih odsekih neprevozna lokalna cesta od Jevnice do Ljubljane. Fotografije, posnete okoli 18. ure, si oglejte v GALERIJI.

Oranžni hidro-alarm za ljubljansko Barje
"Poplavljene površine na Barju se bodo zvečer in ponoči še povečale," dodaja Polajnar.  Zvečer bo Ljubljanica poplavila tudi v svojem spodnjem toku, v okolici Vevč. Sicer voda na Barju stanovanjskih hiš za zdaj ne ogroža.

"Hidro-alarm stalno spreminjamo glede na spremembe razmer. Trenutno je v oranžni barvi območje Ljubljanice na ljubljanskem Barju, ker tam bodo le nekoliko bolj obsežne poplave kot običajno. Ostala območja so rumene barve, ker je tam prišlo do običajnih razlitij," je še pojasnil Polajnar.

Plimovanje morja.
Iz petka na soboto ponoči bo morje med 22. in 2. uro ponovno poplavilo slovensko obalo. Pričakujejo, da bo morje na mareografski postaji v Kopru doseglo najvišjo višino okrog 315 cm. V soboto dopoldne in v noči na nedeljo bo plimovanje morja še povišano.

Povišani pretoki rek, tudi v soboto
Največji pretok na Savi v Litiji pričakujejo pozno zvečer, okrog 1300 m3/s, ki se bo preko noči še ohranjal. V Posavju v okolici Krškega bo po podatkih Agencije za okolje največji pretok, 1700 m3/s,  po polnoči. Predviden največji pretok Ljubljanice v Mostah pričakujejo v soboto dopoldne, okrog 280 m3/s.  Pretok Krke v spodnjem toku se bo predvidoma v soboto popoldan približal opozorilni vrednosti 200 m3/s.

Poplavljene površine ob Ljubljanici na Ljubljanskem barju in kraških poljih Notranjskega krasa se še povečujejo, nekatere reke v zahodni in osrednji Sloveniji še poplavljajo v manjšem obsegu na območju vsakoletnih poplav: Reka, Mali Graben, Logašcica ter Vipava v srednjem in spodnjem toku.

Že dopoldne, ko so na agenciji opozorili na močnejše deževje predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji, smo pristojne vprašali, ali nas čaka božič, podoben lanskemu, ko smo poročali o številnih poplavljenih območjih.

Zapora cest
Poplavljena cestišča:
- na cesti Bača - Dolenja Trebuša je polovična zapora pri Slapu ob Idrijci;
- zaprte so lokalne ceste Planina - Unec, Planina - Laze in Jevnica - Senožeti.

"Za zdaj je videti, da toliko padavin vseeno ne bo. Reke sicer imajo povišane pretoke in ponekod že poplavljajo, ampak toliko poplavnih območij kot lani najverjetneje ne bo," nam pove Jure Cedilnik z Arsa. Trenutno najbolj kritični predeli so: Vipava, Idrijca, Gradaščica, Ljubljanica. "To so tisti pretoki, ki so zdaj najvišji in se bodo še najbolj povišali. Predvsem te reke bodo verjetno poplavljale malo več kot običajno."

Ljubljana v pričakovanju poplav
Kot so sporočili z Mestne občine Ljubljana (MOL), je na vodomerni postaji Dvor Gradaščica dosegla pretok 50 m3/s in poplavlja v dolini Gradaščice. Pričakovati je tudi poplavljanje Malega grabna in pritokov Gradaščice v južnem delu Ljubljane.

Nevarnost plazov
Trenutno je večja nevarnost trganja zemeljskih plazov. Že včeraj je do udora zemlje prišlo pri naselju Sveta Barbara.

"Prebivalce pozivamo, naj zaščitijo svoje premoženje tako, da ga umaknejo v višje prostore. Nato naj zaščitijo objekt pred vdorom vode iz kanalizacije. Za tem naj zaščitijo objekt pred vdorom vode skozi vrata, kletna okna in zračnike. Uporabijo naj tudi vreče s peskom, ki so jih prejeli ob septembrskih poplavah," še sporočajo z MOL.

Na vprašanje, kaj naj storijo tisti, ki vreč od jesenskih poplav nimajo, pa so nam odgovorili, da civilna zaščita MOL "sporoča, da bodo po najnovejših podatkih Agencije RS za okolje poplave Malega Grabna in pritokov Gradaščice v južnem delu Ljubljane predvidoma manjšega obsega, pojavljale se bodo na območjih vsakoletnih poplav".

Do 80 litrov dežja na kvadratni meter
Do večera bo na zahodu in jugu države padlo še od 30 do 80 litrov dežja na kvadratni meter. Od popoldneva dalje bodo padavine sicer nekoliko slabele, jutri pa se bo meja sneženja postopno spuščala. Danes bo snežna meja na okoli 1200–1300 metrov nadmorske višine. "Ampak načeloma se, kar se tiče padavin, stvari umirjajo," še dodaja Cedilnik.

V nedeljo bo pretežno oblačno, ponekod bo rahlo snežilo, v ponedeljek pa bo pretežno jasno in hladno z meglo po kotlinah. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.