Slovenija
70 ogledov

Pljunili v roke

Prva seja nove vlade
1/6
Saša Despot
Nova vlada se je ob 12. uri sešla na prvi seji. Na vprašanja tokrat ne bodo odgovarjali. Neuradno razmišljajo o dokumentu "očiščenja".

Ekipa Alenke Bratušek se je po primopredajah sešla na prvi seji. Po koncu bodo poslali le sporočilo za javnost, ne bodo pa imeli tiskovne konference. Pred sejo so bili ministri redkobesedni.

Kadrovanja v polnem teku

Vlada je danes opravila nekaj kadrovskih imenovanj in razrešitev. Tako je na ministrstvu za kmetijstvo in okolje za v. d. generalnega direktorja direktorata za javne službe varstva okolja in investicije v okolje imenovala Boštjana Petelinca, za v. d. generalnega direktorja direktorata za gozdarstvo, lovstvo in ribištvo Jošta Jakšo ter za v. d. generalnega direktorja direktorata za okolje Branka Ravnika. Obenem je s teh mest razrešila dosedanje generalne direktorje.

Sašo Dragar Milanovič je vlada imenovala za glavno inšpektorico Inšpektorata RS za kmetijstvo in okolje. Na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo je Dušo Trobec Bučan razrešila s položaja generalne sekretarke in na njeno mesto za v. d. generalnega sekretarja imenovala Domna Bizjaka.

Vlada je imenovala tudi več državnih sekretarjev na ministrstvih. Tanjo Strniša in Andrejo Jerina je imenovala za državni sekretarki na ministrstvu za kmetijstvo in okolje, Brigito Čokl za državno sekretarko na ministrstvu za zdravje, Renato Zatler za državno sekretarko na ministrstvu za notranje zadeve in javno upravo. Božo Cerar in Igor Senčar bosta ponovno državna sekretarja na ministrstvu za zunanje zadeve, Boris Jesih pa v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Razrešili so že dosedanjega direktorja Urada vlade za komuniciranje Anžeta Logarja in za v. d. direktorja imenovala Matijo Sevška. Generalni sekretariat nove vlade pa bo vodila Tanja Šarabon s Kemijskega inštituta v Ljubljani, kjer je bila v. d. pomočnice direktorja za splošne zadeve. Na mestu generalnega sekretarja vlade bo nasledila Boža Predaliča.

Dokument "očiščenja"

Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi sicer v novi vladi razmišljali celo o nekakšnem dokumentu, ki bi bil podlaga za "očiščenje" po njihovem mnenju spornih kadrov, imenovanih v zadnjega pol leta, tudi v času, ko je vlada Janeza Janše opravljala le še tekoče posle.

"Samo to, da je bil nekdo imenovan pred kratkim ali pa je član kakšne stranke, ne more biti razlog za zamenjavo," je dejal minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant.

Da se bodo zagotovo zgodile menjave na njihovem ministrstvu, je pred sejo povedala Anja Kopač Mrak. Kot je dejala, "mora biti močna ekipa, da lahko uresniči tisto, kar si zadaš". Stavi sicer na ekipo, s katero je že delala.

Gantar ne bo menjal

Menjav ne načrtuje Tomaž Gantar, ki je ministroval že v prejšnjem mandatu, saj verjame, da bo ta ekipa dobro delala.

 

Komentarjev 12
  • privat 16:53 05.maj 2013.

    verjetno so isti...saj jih ni pravda nastavila...ampak nepravda jih je nastavila.Sami sebe nastavlajo,podalški iste politike!

  • privat 16:51 05.maj 2013.

    kaj je to plunila šmrkle v roke??

  • dragec 08:24 22.marec 2013.

    spet še en sdsesovec!!!!