Slovenija
42 ogledov

Janković: Zdaj niti kramp ne bi pomagal

poledica Saša Despot
Stanje se do otoplitve ne bo spremenilo. Sol je pri pod -5 stopinjah neučinkovita, pesek pa je postal del ledenega oklepa. "Kjer se je naredil led, ne pomagajo lopate," poudarja Jankovič. "Niti kramp ne bi pomagal. Potrebno bo počakati na otoplitev."

Številni pločniki in kolesarske steze glavnega mesta so še vedno zaledeneli, četudi je od zadnjega sneženja minilo že pol meseca. Zaradi snega in ledu so neprevozne tudi številne kolesarske proge. Stanje se od prejšnjega tedna, ko smo o tem pisali, ni bistveno spremenilo. 

Župan Zoran Janković pravi, da bo tako ostalo, dokler se ne spremenijo vremenske razmere. "Še nikoli nismo porabili toliko soli in peska, kot letos," je poudaril na novinarski konferenci. "Težava je, ker je dež odplaknil sol in zamrznil, pesek pa je postal del ledene skorje."

Poudaril je, da je posipanje s soljo neučinkovito, dokler so temperature takšne, kot so sedaj in se gibljejo okoli -5 oz. -6 stopinj Celzija. "Problem je, da je deževalo in dež je prešel v sneg," je povedal. "Začelo se je ob 10. uri zvečer, do jutra so bile vse ulice očiščene. Sam sem v tem vikendu prevozil 600 ulic in sem bil s tem, kar sem videl, zadovoljen."

Za pločnike odgovorni zasebniki

Težava po besedah Jankovića danes niso ceste, ki so v pristojnosti KPL, ampak pločniki in so zanje odgovorni upravniki oz. zasebni lastniki. "Tam, kjer so pločnike očistili takoj, so danes suhi," je poudaril. "Kjer se je naredil led, ne pomagajo lopate, niti kramp ne bi pomagal. Potrebno bo počakati na otoplitev. Posipanje s soljo pa je metanje denarja stran, ker je neučinkovito."

Za čiščenje cest in javnih poti v Mestni občini Ljubljana je odgovoren koncesionar, podjetje KPL. Zimska služba obsega vse kategorizirane ceste, skladno z Odlokom o kategorizaciji občinskih cest. Za čiščenje površin v zasebni lasti pa so odgovorni lastniki sami.

PREBERITE ŠE: 

poledica | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 16
  • dhoo 18:00 26.januar 2017.

    V starih časih, so bresposelne delavce zaposlili, da so s posebnimi sekači, sekali led po mestnih javnih površinah. Danes se pa na spomladansko odjugo čaka.

  • Avatar Leon
    Leon 14:29 26.januar 2017.

    Edina rešitev je pranje pločnikov pod velikim pritiskom s policijskim vodnim topom.

  • h3o 21:27 25.januar 2017.

    žurnalće, ko te zagledam ti dam minus, šele nato preberem tvoj rudeči prispevek...