Slovenija
51 ogledov

Plohi skozi strešno okno

(Foto: Bralec Blaž) Žurnal24 main
Večmetrski plohi štrleli skozi strešno okno avtomobila. Legan: "Skrajno neodgovorno."

Zakaj bi potreboval prikolico, ko pa ima moj mercedes strešno okno, si je morda mislil tale voznik. Bralec Blaž nam je poslal fotografijo, iz katere je razvidno, da se je voznik odločil več metrov dolge plohe prepeljati tako, da so štrleli skozi strešno okno.

Ogrožal sebe in vse ostale
Voznik avtomobila na fotografiji je izbral skrajno neprimeren način prevoza tovora. ''Popolnoma nepremišljen in neodgovoren način prevoza takega tovora. Pri takih prevozih je treba upoštevati kup dejavnikov, tak tovor pa sodi na tovornjak, manjši tovornjak ali lahki priklopnik, nikakor pa preko strešnega okna,'' nam je pojasnil Brane Legan, inštruktor varne vožnje pri AMZS.

Voznik je ogrožal sebe in ostale udeležence. "Največja nevarnost je nestabilnost tega avtomobila, težišče se precej poviša, ob morebitnem  naglem zaviranju, zavijanju ali kakem reševalnem manevru bi tovor onemogočal manevre tega voznika, hkrati pa bi povzročil veliko nevarnost, tudi prevračanje vozila ali razsutje tovora, s čimer bi spravil v nevarnost druge udeležence, ki so bili v tem trenutku v bližini tega vozila,'' je še dodal Legan.

Kako bi bilo prav
Voznika so že na tečaju cestnoprometnih predpisov poučili, da sme lažje predmete na prtljažniku na strehi osebnega vozila prevažati tako, da tovor sega največ en meter preko prednjega dela vozila in največ meter in pol preko zadnjega dela vozila.

Če sega tovor več kot en meter preko najbolj oddaljene točke na zadnji strani vozila, je treba tovor na najbolj izpostavljeni točki na osebnih avtomobilih označiti s tablo velikosti 25 krat 25 cm, pobarvano izmenično s poševnimi trakovi oranžne in bele barve, ki odseva svetlobo.

Tovor mora biti označen tudi, če sega čez vozilo na bočnih straneh. Pri takih prevozih je treba paziti tudi na obremenitev avtomobila (to ne sme biti obremenjeno nad nosilnostjo, ki je vpisana v prometnem dovoljenju) in pravilno nalaganje in razlaganje tovora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.