Slovenija
26 ogledov

Plomba takoj po sodbi

Prijatelju so premoženje začasno zamrznili, ker zoper njega poteka preiskava, al Žurnal24 main
Zamrznjeno. Srečko Prijatelj do konca maja ne more razpolagati s hišo.

Zavarovanje. Koprsko sodišče je nekdanjemu poslancu Srečku Prijatelju in njegovi družini najmanj do konca maja prepovedalo razpolagati z družinsko stanovanjsko hišo v Orleku nad Sežano, kjer Prijateljevi menda živijo. Začasna prepoved prodaje ali obremenitve nepremičnine je zabeležena v zemljiški knjigi, kjer je kot edini lastnik hiše naveden Srečko Prijatelj. Bivališče ima ta sicer prijavljeno na naslovu ene od sosednjih hiš v istem naselju.

Toliko naj bi dobil
Iz izpiska zemljiške knjige izhaja, da je sodišče Prijatelju to premoženje začasno zamrznilo 28. februarja, in sicer “zaradi zavarovanja odvzema premoženjske koristi v kazenskem postopku v višini 245 tisoč evrov”.

Neuradno naj bi bil tolikšen zaslužek, ki naj bi ga Prijatelj dobil s posredovanjem pri nakupu zemljišč Luke Koper v Orleški gmajni.

“Za dva milijona razlike”
Prepoved razpolaganja s hišo je povezana s preiskavo, ki traja od konca lanskega leta, o domnevnem oškodovanju Luke Koper pri nakupu zemljišč za dobra dva milijona evrov.

Preiskava poteka zoper Prijatelja, nekdanjega šefa Luke Roberta Časarja, prodajalca nepremičnin Marjana Mikuža in njegovo nekdanjo sodelavko Loredano Bratož. “Luka Koper naj bi v času, ko jo je vodil Časar, preplačala zemljišča, ki jih je prodalo Mikuževo podjetje Premik.net. Časar naj bi v zameno za ta posel od Mikuža zahteval in prejel okoli 90 tisoč evrov nagrade,” neuradno pojasnjuje več virov blizu pravosodnim krogom.

Prijatelj, ki trenutno že prestaja štiriletno zaporno kazen zaradi izsiljevanja Marjana Mikuža, naj bi bil v tem postopku osumljen napeljevanja k podkupovanju. Koprski tožilci sicer še niso odgovorili na vprašanje, kdaj so sodišču predlagali, naj zaradi preiskave za vsaj tri mesece Prijatelju zamrzne premoženje. Neuradno naj bi bila zahteva podana le nekaj dni po konec novembra vročeni sodbi zaradi izsiljevanja.

Prav tako tožilci še niso pojasnili, ali nameravajo sodišču predlagati trimesečno podaljšanje zamrznitve, ki sicer poteče naslednjo 
soboto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.