Slovenija
20 ogledov

"Plošč niso lomili"

Odstranjevanje azbestnih plošč s stavbe Rižanskega vodovoda Suzana Kos
Azbest. Ljudi skrbi za zdravje, na Rižanskem vodovodu očitke o nepravilnostih zavračajo.

S strehe objekta Rižanskega vodovoda Koper so delavci odstranjevali azbestno kritino, pri čemer so se nekateri stanovalci bližnjih blokov ustrašili za svoje zdravje, saj naj bi bilo delo opravljeno nestrokovno in v nasprotju z veljavno okoljsko zakonodajo.

Burja pa naj bi zdravju nevarna azbestna vlakna odpihnila tudi proti Agrarii in Mlinotestu. Na okoljskem inšpektoratu, kot so nam povedali, da prijave domnevno škodljivega ravnanja niso prejeli.

Dol v enem kosu

Na Rižanskem vodovodu so poudarili, da azbestno-cementnih plošč pri odstranjevanju s strehe niso rezali, razbijali ali drobili, ampak so jih odstranjevali v kosih.

“Zato je možnost, da so se azbestna vlakna prosto raznašala naokrog, zanemarljivo, skoraj nična, poleg tega se je odstranjena kritina takoj po demontaži naložila na internem dvorišču na kup in pokrila, embalirala, da se je zaščitila neposredna okolica, in bo dokončno predana pooblaščenemu prevzemniku tega odpadka, kot to določajo predpisi,” so pojasnili.

Na očitke, da so zdravju nevarne azbestne plošče odlagali kar poleg vodovodnih cevi, pa so priznali, da je na njihovem dvorišču res tudi nekaj vodovodnih cevi, “a so te zaščitene s pokrovi ter se pred končnim obratovanjem temeljito izperejo in razkužijo, zato so namigovanja o nevarnosti za te cevi povsem neumestna. Z nezadovoljstvom stanovalcev bližnjih blokov nismo seznanjeni, saj se nihče ni oglasil pri nas – če bi se, bi jim z veseljem razložili, da ni razloga za slabo voljo in skrb,” so še dodali pri vodovodu.

Komentarjev 1
  • erikkk 20:14 19.maj 2012.

    Dol v enem kosu ... no ja OK.Ampak da pa v okolico ni vseeno nekaj šlo, pa ne vrjamem.