Slovenija
5 ogledov

'Ploštajnerjeva kapitulirala'

Zlata Ploštajner po manj kot letu dni zapušča vladno ekipo. Kmalu ji bo sledil š Žurnal24 main
Ministrica za lokalno samoupravo Ploštajnerjeva je že podala svoj odstop, minister za zdravje Miklavčič pa se bo odločil do konca leta. Prvi odzivi politike so se že zvrstili.
"Treba bi bilo zamenjati celo vlado "
" Odstopi in zamenjave posamičnih ministrov ne bodo rešili problema slabega vodenja države, čeprav razumemo, da je težko delati v kaotični ekipi, ki bo očitno zadolžila še dve prihodnji generaciji Slovenk in Slovencev. Potrebna bi bila zamenjava celotne vlade, " so sporočili iz največje opozicijske stranke SDS.

" Ker vladajoča koalicija ne glede na povzročeno škodo za vsako ceno vztraja na oblasti in ne dopušča možnosti predčasnih volitev, naj vsaj razmisli o tehnični vladi. V ta namen lahko povabi kot mandatarja evropskega komisarja Janeza Potočnika, ki naj sestavi tehnično ekipo ministrov brez političnih predsodkov in kriterijev. Njena osnovna naloga bi bila učinkovit spopad s kriznimi razmerami, v katere drsimo, " pravijo v stranki in dodajajo, da so pripravljeni podpreti vsako rešitev, ki bi bila za Slovenijo boljša od sedanje vlade, pa četudi sami ne bi neposredno sodelovali v projektu.

Odstopi bi pomenili večjo učinkovitost

''Da se je govorilo o njunih odstopih, je splošno znano. Sem tudi pričakoval, da se bo to zgodilo, vendar nikakor ne, da bo do tega prišlo pred sprejetjem proračuna, da bi tako imeli še dodaten problem,'' je dejal Vili Rezman iz DeSUS-a. 

Na vprašanje, ali pričakuje še kakšen odstop, pa je odgovoril: ''Pričakujem, da bo do nekih rekonstrukcij še prišlo. Če me vprašate za vtis in mojo oceno, pa mislim, da ne bi bilo nič slabega, če bi se kakšne rekonstrukcije še zgodile, da bi postala vlada učinkovitejša.''

Borut Miklavčič © Nace Novak

 

''Ploštajnerjeva je kapitulirala''
''Kar se tiče Miklavčiča, je bilo morda kar nekoliko za pričakovati, da po nesreči ne bo več zdržal takega tempa. Kot vem, je država v hudih škripcih in treba je opravljati še marsikakšno dodatno delo. Glede Ploštajnerjeve pa lahko rečem, da je to kapitulacija pred problemi. Ne moreš biti minister samo takrat, ko gre državi dobro,'' meni prvak SNS Zmago Jelinčič .

Meni še, da se lahko pričakujejo še kakšni odstopi ali pa da bo Pahor koga zamenjal sam. ''Morda tudi ne bi bilo slabo, da bi Pahor sam odstopil, če ne bo v bodoče zavladal z bolj trdo roko,'' še dodaja Jelinčič.

"Gre za odraz osebnih okoliščin"
" Kar se tiče Miklavčiča, je več kot razumljivo in tega ne bi smeli jemati kot odraz nezmožnosti urejanja razmer v zdravstvenem sistemu, ampak kot odraz osebnih okoliščin. Ko pač nekdo ni zdravstveno sposoben opravljati svoje funkcije do popolnosti, je bolje, da se sporazumno dogovorimo, kako in kaj. Kar se tiče Ploštajnerjeve, ne poznam razloga in verjetno obstaja nek dogovor med njo in premierjem," pa je dejal Anton Anderlič iz LDS.

Njegov kolega Borut Sajovic je pritrdil, da "
gre za osebno odločitev ministrice. Osebne odločitve se spoštujejo in ne komentirajo, sem pa vesel, da je svoje delo opravila dobro in korektno. Pri Miklavčiču pa so razlog zdravstveni problemi, želim mu, da dokonča vsaj prvi del začetega. Če se ne bo izšlo, pa upam, da bo mandatar našel enako dobri zamenjavi."

''Veljata za garača''
"Obžalujemo, da je prišlo do tega in to sprejemamo z razumevanjem. Veljata za garača v vladi in pustila bosta pomemben pečat, če bo do njunih odstopov res prišlo,'' pa je dejala Katja Mihelj Nagode, tiskovna predstavnica Zaresa. Še kakšnih drugih sprememb pa v Zaresu ne pričakujejo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.