Slovenija
26 ogledov

Plut: Vse rešitve so slabe

slovenija 19.06.13. Dolenjska, Crnomelj, clani okoljskega gibanja Proteus in zup Jerca Božič Kranjec
petrol bioplinarno prenavlja, a gnojevka za zdaj ostaja v Beli krajini.

Smradu gnojevke iz bioplinarne že eno leto ni več, a okoljevarstvenike skrbi onesnaževanje podtalnice, saj naj bi gnojevko, kot kaže za zdaj, še naprej razlivali po občutljivem belokranjskem krasu.

Zmanjšali proizvodnjo

Bioplinarna, ki jo je nedavno prevzel Petrol, bo dnevno proizvedla za slabo tretjino manj električne energije in gnojevke, kot jo je v času Bioenerga, kar pomeni nekaj več kot 40 ton gnojevke na dan. "Obvezali smo se, da bomo obrat prenovili, dogradili bomo plinohram, da bo proizvodnja stabilnejša, ter zgradili laboratorij, v katerem bomo pregledovali kakovost proizvodnega procesa," je povedala Anja Kocjančič, vodja oddelka za okolje na Petrolu.

Gnojevka še ostaja

O tem, da bi gnojevko odpeljali iz Bele krajine, se, kot je pojasnila Kocjančičeva, z nekaterimi kmetijskimi zadrugami in posestvi pogovarjajo, a dogovorov še nimajo. Skupaj s strokovno javnostjo nameravajo ugotoviti, katera zemljišča v Beli krajini bi bila vendarle primerna za uporabo gnojevke.

"Vsaj štiri petine območja Bele krajine niso primerne za dodatno obremenjevanje z pregnito gnojevko," je dejal Dušan Plut iz okoljskega gibanja Proteus in poudaril, da so vse rešitve, ki jih zdaj iščejo, slabe, saj je bila že odločitev o bioplinarni na območju Bele krajine, ki je vodno ekološko eno izmed najobčutljivejših v Sloveniji, zgrešena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.