Slovenija
14 ogledov

Po 1. maju ne bodo več dežurali

Bolnišnica Slovenj Gradec (Foto: Nino Verdnik) Žurnal24 main
Zdravniki. Polovica jih je umaknila soglasje za dežurstva prek rednega delovnega časa.

Kar 34 oziroma približno polovica vseh zdravnikov, zaposlenih v Splošni bolnišnici Slovenj Gradec, je vodstvu pred slabim mesecem preklicala soglasja za dežurstva prek rednega delovnega časa. To pomeni, da bodo po 1. maju delali zgolj 174 ur na mesec in opravili največ osem nadur na teden.

Za tak ukrep so se zdravniki odločili že lani, ko je direktor Janez Lavre predstavil varčevalne ukrepe, med katerimi je bil tudi ta, da se dežurstva obračunavajo po referenčnem količniku, kar za zdravnike pomeni, da z dežurstvi zaslužijo manj. Kasneje so se s takim ukrepom strinjali, saj naj bi veljal največ pol leta. A je direktor napovedal, da varčevalni ukrepi veljajo tudi letos, zato so se zdravniki uprli. Kot je dejal Lavre, je mogoče, da se bodo čakalne dobe na nekaterih oddelkih zato podaljšale.

Varčevati nameravajo tudi pri zdravilih in materialu ter za odstotek zmanjšati število zaposlenih, junija pa bodo uvedli turnus tudi za diplomirane medicinske sestre na oddelku za abdominalno
kirurgijo.

Komentarjev 12
  • xmp125 21:13 21.april 2014.

    Vsi ostali zaposleni v Sloveniji smejo po Zakonu o delovnih razmerjih delati najvec 40 ur na teden, plus 20 nadur na mesec (najvec 8 na teden). Edino zdravniki so MORALI delati vec kot 20 ur, in podpisovati soglasja, da delajo ...prikaži več vec, kot omejuje ZDR. Ob tem jim je po glavi letela gnojnica, da z nadurami samo mastno sluzijo. Sedaj so rekli, da nadur nocejo vec, in sedaj nekateri spet mecete gnoj po njih? Kaj bi sploh radi, madona?!

  • dragec 14:25 21.april 2014.

    vedno pooblaščena kasta

  • graff 13:29 21.april 2014.

    Iz prve roke ti odgovorim, z dežurstvi vred delajo tudi čez 250 ur mesečno in hudič bo, ko bodo rekli, dost mam tega.