Slovenija
17 ogledov

"Po 20 letih spet vrh slovenske politike"

1/15
Žurnal24 main
Pahor je vrh označil kot dogodek nad pričakovanji. Medtem pa je Janez Janša dejal, da so danes poslanci SD iskali nekoga iz SDS, ki bi vložil interpelacijo zoper Radićevo.

"Po dvajsetih letih se je sestal vrh slovenske politike. Bil je nad mojimi pričakovanji," je po koncu sestanka dejal premier Borut Pahor. Pahor je dejal, da lizbonska pogodba zahteva širši proces. O reformah bo razpravljal tudi državnozborski odbor za EU. Opozicija ima do srede do 12. ure čas, da odda predloge na paket sprememb.

Na predlog predsednika Danila Türka bodo ustanovili nekakšen "svet modrecev". Prvak SDS Janez Janša potrebe po novem strateškem svetu ne vidi, saj ne bi prinesel vrednosti. "Rabimo pogoje za ustvarjanje delovnih mest," pravi Janša.

Za Janševo pobudo "preveč usklajevanja"
Pahor je dejal, da so mu glede sodelovanja z opozicijo v začetku očitali, da je preveč konsenzualen politik. Vlada je sprejemala reforme brez opozicije, čeprav je bila njegova želja, da bi sodelovali. Pobuda za partnerstvo Janeza Janše bi po njegovem mnenju terjala preveč usklajevanja. Kljub temu pa do konca leta pričakuje predloge za agrarno in zdravstveno reformo tudi s strani opozicije. 

 

Premier je sindikate v energetiki povabil v ponedeljek na sestanek. "Svojemu nasledniku bi rad pustil dobro dediščino. Njemu bo še težje kot meni," je še rekel Pahor.

"Sestanek zaradi forme"
"Današnji sestanek je potrdil naše domneve, da gre bolj za sestanek zaradi forme," se je odzval Janša. "Niti nekdanja Kraigherjeva komisija ni napisala toliko strategij. Rešitve pa nobene."

"Danes smo od Pahorja slišali besedo agrarna reforma. Nismo vedeli, ali govori o preteklosti ali prihodnosti," je o Pahorjevih načrtih, da bi opozicijo vključil v nove reforme, dejal Janša.

Janša je navrgel še, da so poslanci SD danes po parlamentu iskali nekoga iz SDS, ki bi bil pripravljen vložiti interpelacijo zoper Radičevo. Pravi, da v SDS tega ne bodo storili namesto koalicije.

"Erjavec je populist"
Predsednik Desusa Karl Erjavec je zaradi izjav predsednika SLS Radovana Žerjava, da DeSUS izsiljuje, njen predsednik pa zganja populizem, predčasno zapustil današnji politični vrh. Erjavec je dejal, da je bil vrh namenjen dogovoru o nacionalnem reformnem programu in doseganju ciljev, ne pa obtoževanju. "Če je boj za pravične pokojnine populizem, sem pač populist, vendar ta vrh ni bil temu namenjen, zato nisem želel izgubljati časa," je dejal.

"Erjavec je sestanek predčasno zapustil, saj je šel na svet stranke," je pojasnil premier. Z njim se je sestal že včeraj, jutri pa bo DeSUS prepričeval na izvršnem odboru stranke. Pahor tam namerava pojasniti, da bi vztrajanje pri obstoječem pomenilo nižje pokojnine.

"Pahor si krije hrbet"
Po sestanku je Zmago Jelinčič dejal, da je premier ponovno zavrnil idejo opozicije za partnerstvo za razvoj, češ da ni časa za usklajevanje. "Pozabil pa je, da je sporazum že pripravljen. Sestanek je sklican le za to, da si je pred Evropo pokril hrbet," je dejal Jelinčič. "O aktualnih zadevah nismo govorili. Pahor je le nekajkrat pogledal svojo tablo z bombončki (vladni semafor, op. a.)."

Današnji vrh zaznamuje tudi vprašanje trdnosti koalicije. Prvak Zaresa Gregor Golobič stanje ocenjuje kot zapleteno in zahtevno. Erjavec pa opozarja, da je vprašanje, ali bo koalicija zdržala do novega leta, "vprašanje za milijon dolarjev". Sedanjo koalicijo je označil za "precej gibljivo". DeSUS je bil do sedaj trden člen koalicije, kar se pa zna spremeniti, "v primeru, da bodo pokojnine zamrznjene oziroma ne bo polovičnega usklajevanja".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.