Slovenija
68 ogledov

Po 30 dneh v vladi nepreklicno odstopa

Jožef Petrovič Anže Petkovšek
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Jožef Petrovič je po slabem mesecu odstopil, pravi, da ni kriv kartelnega dogovarjanja. Odstopa, da bo vlada delala v miru in da dokaže, da ni deloval nezakonito.

"Po premisleku in pogovoru s predsednikom vlade sem se odločil, da nepreklicno odstopam. Ne zato, ker bi deloval nezakonito ali neetično, ampak, da bom v miru dokazal, da nisem storil dejanj, ki se mi očitajo," je ob odstopu dejal minister Jožef Petrovič.

"Nikoli nisem bil obveščen, da sem v postopku. Sklepam, da tudi zato odločba agencije za varstvo konkurence (AVK) ni bila naslovljena name, ker z njo nisem bil seznanjen, je ne morem komentirati. V nadaljevanju naj poudarim, da so bile vse listine, ki sem jih podpisal, zakonite," je še poudaril Petrovič.

Trdi, da podpis na dokumentu, ki ga je objavila TV Slovenija ni njegov: "Odstopam, ker želim tej vladi, da bi v teh težkih časih v miru delala."

Obtožen je kartelnega dogovarjanja

Agencija za varstvo konkurence je za družbe DZS, Mladinska knjiga trgovina in Extra Lux ugotovila, da so od sredine 2007 do konca leta 2012 kršile zakon o preprečevanju omejevanja konkurence. Po ugotovitvah agencije so se dogovarjali o ponudbi za dobavo pisarniškega materiala. Podpisnik sporne pogodbe v imenu DZS pa naj bi bil njen takratni divizijski direktor Petrovič.

V DZS so ob tem izpostavili, da odločba agencije ni pravnomočna in da bodo zoper njo sprožili upravni spor. Enako ravnanje je pričakovati tudi od Mladinske knjige trgovina in družbe Extra Lux. Te so namreč v navedenem obdobju oddale skupno ponudbo pri javnem naročilu. Domnevno sporni posel sicer že nekaj časa preiskujejo kriminalisti in protikorupcijska komisija.

Čigav je podpis?

Nekdanji minister je sicer zagotovil, da podpis na dokumentu ni njegov in da so vse pogodbe, ki jih je podpisal v skladu z zakonodajo, a za dodatna vprašanja Petrovič ni bil na voljo. V presojo pa objavljamo podpis dokumenta, ki ga je TV Slovenija pridobila na finančnem ministrstvu (levo), in dokument, ki ga je podpisal Petrovič še kot gospodarski minister in je objavljen med vladnimi gradivi (desno).

Nesrečna roka pri izbiri gospodarskega ministra

Pred uradno vložitvijo ministrskih kandidatov je Cerar v zadnjem trenutku menjal kandidata za gospodarskega ministra in namesto Ervina Pfeiferja, ki so mu očitali sporne bančne posle, predlagal prav krškega poslovneža Petroviča. Kdo ga bo na tem mestu zamenjal zaenkrat, zaradi nenadnega odstopa, še ni znano. Petrovič pa zaradi svojega kratkega mandata ne bo upravičen do nadomestila oziroma odpravnine. 

"Nimamo več časa za politične igrice"

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije je odstop Petroviča sprejela z obžalovanje in ob tem izpostavili, da bo imel odstop vsekakor negativne posledice za gospodarstvo. "Zaradi menjave vlade smo že bili brez ministra več mesecev, zato pozivamo vlado, da se takšna situacija ne ponovi več. Potrebujemo stabilno vlado in resornega ministra, ki bo pomagal zagnati slovensko gospodarstvo. Časa za čakanje na novega ministra in za politične igrice nimamo več," je odstop komentiral predsednik zbornice Branko Meh.

K odstopu so Petroviča pozvale opozicijske stranke, ki so v nasprotnem primeru napovedovale interpelacijo.

Komentarjev 11
  • sivka 18:05 18.oktober 2014.

    zdaj je že heroj,ker je takoj odstopil. Zdaj ni več pomembno kaj je delal. Drugače se pa lahko podpišem namenoma tudi povsem drugače - mogoče je vedel zakaj.

  • sivka 18:03 18.oktober 2014.

    vzemni antidepresiv in sovraštvo te bo minilo

  • depresija 21:41 17.oktober 2014.

    Važn, da SDSovi veleumni volilci za poslanca izvolijo pravnomočno obsojenega, skorumpiranega, prefarbanga komunista.. To je pa ja v redu hehe Kaki ebili morjo to bit. Ka ta stro fa!