Slovenija
32 ogledov

"Po 30 letih varnejša"

Iz ponedeljkove primorske izdaje tiskanega Žurnala: Infrastruktura. Železniška proga med Koprom in Divačo bo končno posodobljena.

Koper. Ta teden bosta objavljena razpisa za preostali dve fazi posodobitve železniške proge Divača–Koper.

Zahtevajo sestanek
Pred konferenco
. Nova velika konferenca o logističnem holdingu bo predvidoma 14. januarja. “Še pred njo bi se primorski poslanci sešli s predsednikom vlade in mu pojasnili naše nasprotovanje projektu,” je dejal Marijan Križman (SD), vodja skupine primorskih poslancev, ki je sestanek pri Borutu Pahorju že pisno zahteval.

Dejstvo je, da ni vanjo kar 30 let nihče investiral. S posodobitvijo bomo zagotovili večjo varnost na tej enotirni progi, povečala se bo frekvenca vlakov, ki po njej vozijo tovor v Luko in iz nje, večja bo tudi njihova hitrost,” je napovedal Igor Jakomin, državni sekretar s prometnega ministrstva.

S tem bomo pomagali predvsem Luki Koper, bo pa to pozitivno tudi za železnice, ki kujejo dobiček le segmentu na tovornem prometu,” je opozoril Marijan Križman, poslanec SD, ki je za danes organiziral predstavitev načrtov obalni javnosti.

Prva faza posodobitve proge med Koprom in Divačo že teče, investicija pa je delno pokrita iz evropskih sredstev, ki jih je Slovenija v ta namen pridobila 68 milijonov evrov.

127 milijonov evrov je vreden projekt posodobitve železniške proge do Divače.

Kaj pa drugi tir?
Večina (blizu 82 odstotkov) zemljišč za drugi tir, ki je po mnenju stroke ob predvidenih načrtih širitve obsega poslovanja v Luki izjemno pomemben, je po informacijah prometnega ministrstva že zagotovljena oziroma odkupljena. Preostale parcele, razen v Lokvah, naj bi bile po načrtih pridobljene najpozneje v šestih mesecih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.