Slovenija
22 ogledov

Po 40 letih lahko izstopijo

razno 17.01.12. parket, polagalec parketa, pod, tla, delavec, obrtnik, foto: shu Shutterstock
Priprave. Od nedelje bo mogoče izstopiti iz OZS. Jutri o znižanju članarine.

Po več kot 40 letih bo čez en teden mogoče izstopiti iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS). V nedeljo, 27. oktobra, se namreč začne uporabljati zakonska določba o prostovoljnem članstvu v zbornici.

Za izstop le izjava

"Član, ki želi izstopiti, mora na zbornico posredovati podpisano izjavo, da želi izstopiti. Torej ni treba izpolnjevati obrazcev," pojasnjujejo na OZS. Članstvo preneha naslednji mesec po tem, ko OZS prejme izstopno izjavo.

Glede števila izstopov ne želijo ugibati. "Bo pa tudi to eden od pokazateljev, v kakšen stanju je slovensko malo gospodarstvo. Zaradi krize je manj posla in marsikateri član ne zmore več plačevati niti zdravstvenih prispevkov," menijo v OZS. V sestrski gospodarski zbornici je bilo 65 tisoč obveznih članov, zdaj jih je še devet tisoč.

Znižali bodo članarino

OZS bo poskušala člane obdržati tudi z znižano članarino za vse. Na jutrišnji skupščini bodo odločali o predlogu, da bi člani brez zaposlenih plačevali 18 evrov na mesec (zdaj 20), tisti z zaposlenimi delavci pa 27 evrov. Ti so doslej glede na število zaposlenih plačevali od 30 do 50 evrov na mesec.

Na OZS izpostavljajo, da svojim članom že več kot 40 let ponujajo "pravno, davčno, poslovno in drugo svetovanje ter izobraževanja" ter "zastopajo interese samostojnih podjetnikov in malih podjetij pred državo". Dodajajo, da so tako preprečili, da bi se prispevki za zdravstvo za samostojne podjetnike zvišali s 105 na 172 evrov, ampak na le 125 evrov na mesec.

"Ugodnosti članstva v OZS pa bodo odslej še večje, saj lahko člani ob redni uporabi kartice mozaik podjetnih pri nakupu telekomunikacij, energije in repromateriala, pri zavarovalniških storitvah ter drugje privarčujejo več, kot znaša mesečna članarina," napovedujejo v OZS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.