Slovenija
90 ogledov

Po 400 metrih teka so videli "miške"

Tek na planiško velikanko
1/26
Samo Vidic
Najtežji tek na 400 metrov. V Planici se je prek sto tekačev pomerilo v teku z vznožja na vrh velikanke. Skakalnico je najhitrejši premagal v petih minutah in dveh sekundah.

Na tekmi so sodelovali tekači iz devetih držav. Najtežji tek na 400 metrov je med moškimi dobil Turek Arslan Ahmet, pri ženskah pa Avstrijka Teresa Stadlober. Najboljša Slovenca sta bila Petra Mikloša pri dekletih in njen brat Matjaž pri fantih, oba na drugem mestu.

Prvi 400-metrski tekaški praznik v Planici se je zgodaj popoldan začel s kvalifikacijami. Sledil je nastop četvork v kategoriji štafet z njimi pa tudi otvoritev zgornjega dela proge.

Tekmovala v "allstarkah"

16 deklet je nato pomerilo v finalu posameznic. Skoraj vsa dekleta so nastop končala po vseh štirih. Najhitrejša je bila Avstrijka Teresa Stadlober (6:46), druga Petra Mikloša (7:37), tretja pa Manja Frece (7:43), obe iz Slovenije. Med finalistkami je za poseben dosežek poskrbela Kaja Vovk (11:39), ki je na vrh, sicer predzadnja v finalu, pritekla v copatih za vsak dan, popularnih "allstarkah".

Kar 50 finalistov pa je štelo moško sklepno dejanje. Dobrih 50 metrov pred ciljem je najbolj potegnil Ahmet in si zagotovil skoraj neulovljivo prednost pred najboljšim domačinom Matjažem Miklošo. Končna razvrstitev na prvih dveh mestih je bil na koncu tako identična tisti izpred dobrega meseca, ko je tekmovanje Red Bull 400 obiskalo Kulm. Prvi je tokrat tekel 5 minut in dobri 2 sekundi, drugi pa 5 minut in slabih 9 sekund. Tretji v Planici je bil na koncu Slovenec Simon Alič (5:10).

Da gre zares za izjemno težko preizkušnjo priča tudi dejstvo, da je danes večina finalistov, med katerimi je bilo veliko vrhunskih gorskih tekačev, tekačev in drugih športnikov, v cilj prišla po vseh štirih, takoj za ciljno črto pa so popadali po tleh in na trenutke precej nemočno lovili zrak. Eden izmed njih je tako v kamero dejal, da je med tekom celo "videl bele miške".

Oče se je velikanke komaj držal

"Pred leti je imela planiška velikanka večji naklon. Bila je bolj strma. Kasneje se je ta naklon zmanjšal, profil je izredno lep, a vseeno mislim, da te strmine ne bo lahko premagati. Ko sem jo jaz meril, sem se po današnji progi podal po vseh štirih in se komaj držal, zato se mi zdi tek po tej napravi fantastična stvar," se je današnjega dogodka pred začetkom dotaknil tudi oče planiške velikanke Janez Gorišek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.