Slovenija
79982 ogledov

Po 5. decembru bi se lahko vse spremenilo

bencinski servis LJ OMV Žurnal24
Čas poceni energije je minil, meni hrvaški analitik in profesor.

Cena surove nafte je na najnižji ravni od začetka agresije na Ukrajino. Analitik in profesor zagrebške rudarsko-geološke in naftne fakultete Igor Dekanić je v osrednjem Dnevniku HTV dejal, da je glede cen nafte še težko kar koli napovedati. Vojna v Ukrajini se ne umirja in nihče ne vidi njenega konca. "Dokler bodo razmere takšne, se bo negotovost na energetskih trgih nadaljevala," je dejal in dodal, da se je surova nafta z napovedmi recesije pocenila.

5. december je zelo pomemben datum, saj začne veljati embargo na uvoz ruske nafte. Dekanić je poudaril, da bo to dalo določeno tendenco cenam surove nafte, pa tudi cenam derivatov, ki bodo rasle. "Trend bi se lahko obrnil navzgor. Potem pa bi spet poleti lahko šel navzdol, ker se bo takrat proizvodnja v Evropi in vzhodni Aziji nekoliko zmanjšala. Vse pa je odvisno od nadaljnjega poteka vojne v Ukrajini," je poudaril. Ali obstaja upanje, da bo cena litra goriva izpod deset kun oziroma 1,33 evra? Energetik je dodal, da ne verjame, da se bo to zgodilo.

"Menim, da je čas poceni energije minil, še posebej zato, ker ljudem v Evropi, ki se zavzemajo za zeleni prehod, draga energija ustreza," je dejal. Ugiba se, kaj bo z dizelskimi gorivi po 5. decembru. Ali bi nas moralo skrbeti, če bo dizla sploh dovolj? Dekanić je ocenil, da se glede količine dizelskih derivatov ni treba bati. Meni, da bo težava cena, ne količina.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • anica00 20:01 22.november 2022.

    Danas gore, sutra dole, kako se kad desi. Krasna i vrijedna informacija. Kako ste pametni! Mislite, da vam stvarno neko vjeruje.

  • SlavkoKrizman 05:43 22.november 2022.

    samo še bedaki verjamejo, da je lahko ukrajina kriva za vse podražitve...

  • lojs 21:20 21.november 2022.

    to navijanje cen, ki sploh ni potrebno, je rezultat politike amerike oz. njihove podpore ukrajincev ... počasi se pri njih preveša naklonjenost na stran republikancev, ki pa tega ne podpirajo