Slovenija
22 ogledov

Po 9 mesecih veleposlanik v Zagrebu

(Foto: Urad predsednika RH) Žurnal24 main
Vojko Volk je novi slovenski veleposlenik v Zagrebu. Danes je predsedniku Ivu Josipoviću predal poverilno pismo.

Devet mesecev je bila Slovenija kljub številnim odprtim vprašanjem med državama brez veleposlanika v sosednji državi, danes pa je Vojko Volk predsedniku Republike Hrvaške Ivu Josipoviću predal poverilno pismo. "Slovenija in Hrvaška imata priložnost, da izkoristita pozitivno vzdušje v dvostranskih odnosih, ki smo mu priče v zadnjem času, in nadoknadita zamujeno," je dejal ob tem.

Poudarek gospodarstvu
Očitno se dogovarjanje med državama s premierske ravni, kjer je nastal arbitražni sporazum med premierjema Borutom Pahorjem in Jadranko Kosor, vnovič seli v diplomatske vode. Volk je ob predaji akreditivov na Pantovčaku dejal, da je reševanje preostalih odprtih vprašanj med Slovenijo in Hrvaško po zgledu mejnega vprašanja le del naloge, ki je pred obema državama. Osrednja naloga, ki ji namerava v svojem mandatu nameniti tudi večino pozornosti, je krepitev sodelovanja na vseh področjih skupnih interesov, še zlasti na gospodarskem področju. "Priložnosti sodelovanja so na čisto vseh področjih, mislim pa, da bo zmagoviti koncept tisti, ki bo znal združevati gospodarske kapacitete obeh držav in jih ponuditi na tretjih trgih, še posebej na področju turizma," je dejal.

Zgled arbitražni sporazum
Ureditev mejnega vprašanja med državama po Volkovih besedah vnaša povsem novo dinamiko v odnosih med državama. Slovenija in Hrvaška sta s sklenitvijo arbitražnega sporazuma naredili preboj v miselnosti, da je kompromis nekaj slabega. Doseženi dogovor že zdaj proizvaja celo vrsto pozitivnih učinkov v odnosih med državama, pozitivno pa vpliva tudi na celotno regijo Zahodnega Balkana.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.