Slovenija
217 ogledov

Po bombnem preplahu krizni sestanek na letališču Brnik

Zasilni pristanek letala Easyjet v Kolnu youtube
Po zasilnem pristanku letala, ki je iz Ljubljane letelo v London, so se danes na brniškem letališču sestali odgovorni.

Včeraj je letalo družbe Easyjet na letu iz Ljubljane v London zaradi bombnega preplaha zasilno pristalo v Kölnu, po pristanku so razstrelili kos prtljage in aretirali tri moške. Odgovorne službe so se danes sestale na brniškem letališču.

Po sestanku je državni sekretar ministrstva za infrastrukturo Jure Leben povedal, da so službe na letališču upoštevale vse varnostne predpise.

"Na sestanku so vsi predstavili varnostne ukrepe, ki so jih upoštevali pred poletom letala. Odzvale so se vse službe, vse službe aktivno sodelujejo z nemškimi organi, tudi z naše strani smo se odzvali. Ko bo preiskava končana, bomo javnost seznanili, kaj se je dejansko na letu dogajalo," je povedal Leben. Ob tem je v izjavi za medije posebej pozval potnike, naj sledijo navodilom varnostnih služb in se distancirajo od izrazov in komentarjev, povezanih s terorizmom.

Nobenega suma, da je kaj narobe s prtljago

Vodja službe za varnost in zaščito za ljubljanskem letališču Dušan Sofrič je poudaril, da pred sobotnim letom niso opazili nobenih posebnosti: "Vse ukrepe v povezavi s potniki in njihovo ročno in oddano prtljago smo izvedli kot dan prej in v preteklosti. Nobenega suma, da bi bilo kaj narobe s prtljago, ni bilo."

"Ta teden je za naše letališče zelo naporen. V torek smo imeli zapuščeno prtljago, potem včerajšnji dogodek. Letalske družbe in letališča imajo v takem primeru standardne operativne postopke. Ko je varnost ogrožena, sledimo postopkom. Družba Easyjet je postopala, kot ima zapisano, mislim, da pravilno," je prepričan Sofrič.

Glede na zadnje dogodke v Veliki Britaniji razumljiv odziv posadke

"Zakaj je kabinsko osebje ukrepalo kot je? Verjetno so imeli močne razloge. Težko komentiram, kaj so slišali in na osnovi česa so se odločili. Če pomislite, kaj se dogaja v Veliki Britaniji, in v luči dogodkov je to razumljivo," je še menil.

Direktor javne agencije za civilno letalstvo Rok Marolt pa je povedal, da so razmere pod nadzorom in da ni razlogov za preplah. O tem priča tudi poročilo Evropske komisije, ki je septembra lani opravila nadzor nad varovanjem na letališču Ljubljana, je dodal.

"Mislim, da so zadeve varne, absolutne varnosti ni. Vsi ukrepi, ki jih izvaja letališče Ljubljana, so v skladu z vsemi veljavnimi procedurami in zakonodajo. Ni razloga za strah, alarm. Posebno pozornost v teh časih namenjamo letalski varnosti in izvajamo izredno število nadzorov, ki niso pokazali nepravilnosti," je pomirjal Marolt. Sobotni dogodek po njegovih besedah kaže, da so letalske družbe pripravljene, postopki pa izdelani in času primerni, "torej zelo strogi".

Kdo bo nosil stroške?

Kdo bo nosil stroške sinočnjega incidenta, ko je moralo letalo Easyjeta pristati v Kölnu, ob tem pa je obstalo celotno letališče, še ne vedo natančno. Marolt meni, da bi morali stroške nositi potniki, a dodaja: "Verjetno bodo stroške morali nositi Easyjet, letališče Köln in ostali prevozniki, ki niso mogli opraviti letov."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Waltter 01:18 12.junij 2017.

    Kot prvo ne pozabit da letališče v LJ ni več v naši lasti je v nemški privatni lasti. Prtljago so oddali pri zaposlenem ki mu kovček ali nahrbtnik ni bil sumljiv, enako pri pregledu ni bil sumljiv torej žice niso ...prikaži več gledale ven. Nato si nemci trdijo da so gledale žice ven in so ga preventivno razstrelili, verjetno pa je šlo za kakšni polnilec ki mora po novem biti spakiran v ročni prtljagi. Ko nakladajo prtljago pa jo mečejo vse povprek in je najverjetneje tam ven pogledala.Zanimivo bi bilo vedeti kakšen pogovr sta ta dva potnika zasledila in ali sta bila angleža da sta razumela pogovor?Stroške če mislijo da jih lahko pokrijejo potniki najverjetneje ne bi potovali z Easy Jet bi imel svoje privatno letalo. Vse gre v tej smeri da bodo prepovedali sploh prtljago imet zraven - potoval boš lahko samo s tem kar maš oblečeno. Sem pred časom gledal na you tubu Shark tank kjer sta dva tipa predstavljala da lahko preko njih najameš obleko v hotelu za določene dni - takrat so se ji