Slovenija
22 ogledov

Po bratu obsojen še en Selman

kokain Shutterstcok
Ljubljansko sodišče obsodilo šest od 13 domnevnih tihotapcev droge, prijetih maja v najobsežnejši policijski akciji v zgodovini Slovenije.

Potem, ko je Anesa Selmana, pred dobrim mesecem, ljubljansko sodišče obsodilo na deset let zapora zaradi tihotapljenja kokaina za domnevno kriminalno združbo Dragana Tošića, je danes zaradi enakih prepovedanih poslov isto sodišče na leto in osem mesecev obsodilo še njegovega brata Venesa Selmana.

Poleg Selmana se je s tožilstvom danes pogodilo še šest od sedmih domnevnih pajdašev, ki jim je sodišče ponudilo naj se pogodijo, priznajo krivdo v zameno za nižjo kazen preden bi jim januarja začeli soditi. Še domnevnih tihotapcev droge pa se bo s tožilstvom, za nižjo kazen v zameno za njihovo priznanje krivde, lahko pogodilo januarja, ko jih bo sodišče povabilo na predobravnavni narok.

Samo povratnik ni priznal

Zagotovo pa bo sodišče januarja začelo soditi Gorazdu Filimonoviću, ki danes edini ni priznal krivde. Tožilstvo zanj sicer predlaga štiri leta in dva meseca zaporne kazni, na kar Filimonović ni pristal. Zaradi prepovedanih poslov z drogo je bil sicer doslej že obsojen.

Prva oče in hči

Kot prva sta se danes na sodišču s tožilstvom za pregon organiziranega kriminala sporazumela oče in hči - Goran in Kristina Nikolić, ki jima je tožilstvo očitalo zgolj poskus preprodaje mamil. Sodišče ju je obsodilo na dve leti pogojne kazni s preizkusno dobo štirih let.

Najvišja kazen, sedem let in deset mesecev zapora ter še tri tisoč dvesto evrov denarne kazni, pa je doletela Sanela Kazića. Tožilstvo mu je očitalo, da naj bi vsaj 19-krat prodal drogo, med drugim celo dvakrat tajnemu policijskemu sodelavcu.

Kazen bo vzgojna

Ugotovilo je, da sta bila Nikolićeva za razliko od preostalih članov združbe zaposlena in da po propadlem poskusu prevoza petih kilogramov kokaina iz španske Barcelone v Slovenijo nista več želela sodelovati pri preprodaji, čeprav so ju ostali člani družbe novačili. Prav tako okrožni državni tožilec Boštjan Jeglič ocenjuje, da bo danes izrečena kazen imela svoj učinek in obtožena tega kaznivega dejanja ne bosta več ponavljala.

Poskus tihotapljenja propadel

Oba obtožena je tožilstvo preganjalo, ker naj bi decembra lani poskušala organizirati prevoz petih kilogramov kokaina iz Barcelone, a je načrt padel v vodo, saj se dobavitelji droge Goranu Nikoliću niso oglasili. Tako Nikolić kot njegova hčerka sta se konec oktobra letos pogodila s tožilstvom in tudi podpisala sporazum o priznanju krivde. Če obsojena torej v roku štirih let ne bosta storila novega kaznivega dejanja, jima ne bo treba v zapor, bosta pa morala plačati vsak svoj del sodnih stroškov. Tako obramba kot tožilstvo sta se že odpovedala pravici do pritožbe.

Zaslužili skoraj dva milijona

Okrožni sodnik Srečko Škerbec je v izreku sodbe pojasnil, da naj bi omenjena združba v času od lanskega poletja do letošnje pomladi preprodajala različna mamila - heroin, kokain, konopljo, hašiš in amfetamine. Skupno naj bi zaslužili najmanj 1,6 milijona evrov.

Člani združbe naj bi imeli vnaprej določene vloge.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.