Slovenija
37 ogledov

Po cepivo še pred epidemijo

Po cepljenju proti gripi resnih neželenih učinkov ni pričakovati, pravijo na IVZ Žurnal24 main
Evropa svari pred pandemijo gripe. S cepljenjem, ki ga zdravniki uradne medicine zagovarjajo, alternativne pa odsvetujejo, začnejo pri nas v ponedeljek.

Avstralski virus gripe, ki letos grozi Evropi, ni nevarnejši od prejšnjih, pravi direktor sanitetnega oddelka na univerzi v Genovi Giancarlo Icardi. Opozarja pa, da gre za novi, modificiran virus, zato bo obolevnost večja. Po najbolj pesimističnih napovedih bi virus lahko v posteljo položil četrt Evrope.

 

Ptičja gripa

Veterinarski inštitut je po tem, ko se je konec prej-šnjega tedna na nemški perutninski farmi pojavil virus ptičje gripe, opozoril, da v Sloveniji še veljajo previdnostni ukrepi v zvezi z virusom H5N1. Na območju z izrazitim tveganjem v okolici Drave, kjer se je leta 2006 pojavila bolezen pri divjih živalih, mora biti perutnina zaprta, v drugih delih Slovenije pa mora biti za ograjo in se ne sme prosto sprehajati.

Potrošniki so varni, pravijo na Veterinarski upravi RS, ker mesa in perutnine ne uvažamo z ogroženih območij, poleg tega ves čas poteka intenzivno nadzorovanje.

Na Inštitutu za varovanje zdravja Slovenije (IVZ) pravijo, da posebna gripa, ki bi ji rekli avstralska, ne obstaja in da sezona gripe, ki se končuje v Avstraliji, v poteku ni bila nič težja od prejšnje.

Priporočila glede cepljenja ostajajo ista: cepljenje priporočajo posebno kroničnim bolnikom in starejšim od 65 let.

Pomisleki glede cepiva
"Ne glede na zatrjevanje strokovnjakov, da je cepivo varno, ga odsvetujem, saj povzroča ogromno neželenih stranskih učinkov," pravi Tanja Kašlik, doktor alternativne medicine. "Seznam posledic po cepljenju je grozljivo dolg, od najbolj grozljivih (smrt, anafilaktični šok, paraliza, encefalitis – vnetje možganov, meningitis, vnetje različnih živcev, avtoimunske reakcije, ...) do manj zastrašujočih, a zato nič manj problematičnih (artritis, revmatične komplikacije, krvne motnje, različna vnetja, poslabšanje alergij, astme), pa do najobičajnejših – vročina, glavobol, bolečine v mišicah (gripa)," še opozarja Kašlikova.

Dr. Sočanova z IVZ na to odgovarja, da gre za teoretične možnosti, ki so izjemno majhne (ena proti sto tisoč, ena proti milijon cepljenj) in pogosto morda tudi ne posledica cepljenja.
Po drugih podatkih naj bi kar 90 odstotkov zdravil vsebovalo strupe, kot je zloglasno živo srebro, ki lahko povzroči poškodbe možganov in avtoimunske bolezni. Glede na informacije, ki smo jih dobili na IUV, letošnje cepivo takih strupov ne vsebuje in je varno ter ustreza priporočilu Svetovne zdravstvene organizacije in Evropske unije.

 
 

Zdravstvo je seveda zamolčalo vse neprijetne podrobnosti, seznam posledic po cepljenju pa je grozljivo dolg.

Dr. Tanja Kašlik, alternativna medicina

 
Cepljenje najmlajših
Otroci se lahko proti gripi cepijo že od šestega meseca, cepljenje pa pediatri priporočajo predvsem kroničnim bolnikom ali bolj dovzetnim za okužbe v vrtcu. "Staršem povemo, da je zaščita manjša kot pri odraslih, do 35. meseca pa sta pri prvem cepljenju potrebna dva odmerka cepiva," je pojasnila pediatrinja Eva Bevc Žunič.

Kot pravi, se starši za cepljenje premalo odločajo, več otrok je bilo cepljenih le tedaj, ko se je govorilo o ptičji gripi. "Reakcij na cepivo je zelo malo, pa še tu gre največkrat za blago povišano temperaturo ali pordelost na mestu vboda," je dejala pediatrinja.

Vesna Vodušek Plevnik, pediatrinja in alergologinja, pa je povedala, da je cepivo varno tudi za otroke z alergijami: "Cepljenje se odsvetuje le otrokom s hudo alergijsko reakcijo na jajca, ki se kaže v obliki anafilaktičnega šoka."

Mini intervju z Živanom Krevelom, homeopatom
Okrepiti imunski sistem

Je cepljenje proti gripi učinkovito?


O cepivih raje ne bi dajal izjav.

V čem je prednost homeopatskega zdravljenja gripe?

Podpremo imunski sistem, saj je ključnega pomena, kako deluje. V u010Dasu španske gripe leta 1918 so homeopatske bolnišnice imele le enoodstotno smrtnost, uradne pa kar 30-odstotno.

In koliko stane?

Potreben je kratek posvet, skupaj z zdravili, ki jih dobimo pri homeopatu, pa stane od 50 do 70 evrov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.