Slovenija
118 ogledov

Po čipke v Železnike

Predstavili se bodo tudi učenci čipkarske šole, ki jo na Osnovni šoli Železniki Žurnal24 main
48. Čipkarski dnevi. Blagovna znamka Čipka dežele Kranjske.

Železniki bodo do nedelje v znamenju klekljev in klekljaric, kajti v četrtek ob 19. uri se bodo z odprtjem razstave čipk v galeriji Muzeja Železniki začeli 48. Čipkarski dnevi.

Tradicionalni Čipkarski dnevi so največja in najprepoznavnejša prireditev v Železnikih, ki jo vsako leto obišče okoli pet tisoč ljudi. Pripravlja jo Turistično društvo (TD) Železniki, v programu pa je več deset različnih dogodkov.

Pobiranje kranceljnov
Program. Jutri ob 15. uri bodo pred plavžem delavnice za otroke, v soboto ob 20. uri bodo predstavili star običaj pobiranja kranceljnov, v nedeljo od 10. ure bo pred muzejem predstavitev starih domačih obrti, ob 14. uri klekljarski sprevod s konjeniki, ob 15. uri pa tekmovanje otrok in odraslih v klekljanju, ki se ga bo udeležilo okoli 60 tekmovalcev iz vse Slovenije.

Navdušiti tudi mladino
Potrkavanje klekljev se bo slišalo tudi po trgu, saj bodo domačinke klekljale pred hišami, kar je posebna zanimivost za obiskovalce. V sklopu prireditve bo tudi več športnih tekmovanj, ki bodo potekala pod naslovom Tekmovanje za zlato čipko.

“Rdeča nit letošnje prireditve bo predstavitev blagovne znamke Čipka dežele Kranjske, pod katero spadajo čipke klekljaric iz Železnikov, Žirov in Gorenje vasi, ki so prepoznavne po tehnikah ribice in široki ris,” je v sredo za Žurnal24 povedal Blaž Kuhar, predsednik TD 
Železniki.

V klekljarsko sekcijo v Železnikih je vključenih 80 klekljaric, za podmladek pa skrbijo v klekljarski šoli, ki poteka na železnikarski osnovni šoli in jo na leto obiskuje sto učencev. “Prizadevamo pa si, da bi za ohranjanje te tradicije navdušili še mladino,” je dodal Kuhar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.