Slovenija
26 ogledov

Po dežju prihaja poletje

Narobe obrnjena mavrica Žurnal24 main
Po deževnem ponedeljku prihaja lepše vreme. Počasi se bo segrevalo. Sredi tedna se bodo temperature dvignile tudi nad 25 stopinj Celzija.

Danes bo še oblačno, občasno bo deževalo. Popoldne bo dež večinoma ponehal, pojavljale se bodo še posamezne plohe. Od zahoda se bo začelo jasniti.

"Jutri se bo že začelo segrevati. Do sobote bo precej toplo in sončno. Jutri bodo sicer še lahko kakšne popoldanske plohe, nato pa bo po večini sončno. V naslednjih dneh se lahko pojavi kakšna popoldanska nevihta," je povedal dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje (Arso) Andrej Velkavrh.

Temperature se bodo dvignile tudi nad 25 stopinj Celzija. Najtopleje bo v četrtek in petek. Ohladilo naj bi se spet konec tedna. "Kaže, da se bo konec tedna vreme spremenilo. V soboto verjetno še ne, pa tudi, če se bo, bo zrak še vedno topel. Po vsej verjetnosti bo vreme slabše v nedeljo. Prihajajo namreč ledeni možje," se je nasmehnil Velkavrh.

V Julijcih zapadel sneg

V Julijcih ter zahodnih Karavankah so se konec tedna pojavljale padavine, ki so se v noči na ponedeljek razširile tudi drugam. V visokogorju Julijcev je zapadlo dobrih 30 centimetrov snega, drugod je snežilo le po najvišjih vrhovih.

"Novi sneg se je razmeroma dobro sprijel s podlago. Snežna odeja se je nižje talila. Strnjena snežna odeja je večinoma le še v osojah ter na planotah, na prisojnih pobočjih pa v visokogorju nad okoli 2.000 metri. Večinoma je sneg razmočen in mehak, nad okoli 2.000 metrov pa je novi sneg, ki je mehak in razmeroma rahel. Nevarnost plazov se je povečala nad 2.000 metri," je opozoril dežurni prognostik.

V visokogorju Julijcev je druga stopnja nevarnosti snežnih plazov, drugod pa prve stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. Nevarnejša so strma pobočja, s katerih se lahko prožijo manjši plazovi novega snega, so zapisali na Arsu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.