Slovenija
49 ogledov

Po drogah bolj kot mladi posegajo odrasli

Narkomani Reuters
Slovenija za reševanje problematike na področju prepovedanih drog vsako leto nameni okoli deset milijonov evrov.

Eksperimentiranje z drogo se pogosto začne že v šolskem obdobju, ocene namreč kažejo, da je četrtina mladih starih 15 in 16 let, že uživala prepovedano drogo. Širjenje znanja in informacij o tej temi je zato ena ključnih nalog, poudarjajo v Evropski komisiji.

Raziskave kažejo, da mladi manj informacij o škodljivosti drog prejmejo tako na spletu kot tudi iz medijev in preko šolskih preventivnih programov.

Mačehovski odnos države

Da se država do problematike obnaša brezbrižno opozarja Julijana Florjančič Kristan iz društva za sistemsko psihoterapijo Slovenije: "Ko je vlada ukinila urad za droge in je zamrla zveza nevladnih organizacij na področju drog so se bistveno zmanjšale tudi preventivne dejavnosti širom Slovenije, tako da trenutno nimamo uradnih podatkov, kako se obnašajo mladi v odnosu do drog. Vemo sicer, da je pri nas še veliko te problematike, saj to odkrivamo tudi pri sedanjem delu, ko smo se osredotočili na terapevtsko pomoč družinam, kjer se srečujejo bodisi s težavnim mladostnikom ali z otrokom, ki je že posegel po drogah, pa tudi takim družinam, kjer je že nastal problem odvisnosti."

Tretjina mladih ni primerno obveščenih

Skoraj tretjina mladih med 15 in 24 letom v zadnjem letu ni bila obveščena o učinkih in tveganjih. V zadnjih treh letih se je število tistih, ki so poskusili tovrstne droge, s petih odstotkov povečalo na osem odstotkov, ugotavlja v Bruslju.

Bolj kot mladi po drogah posegajo odrasli

Florjančič Kristanova dodaja, da je bolj kot odnos mladih do drog problem, da po alkoholu in kokainu vse več posegajo odrasli, kar slabo vpliva na mlajšo generacijo: "Zelo me je zaskrbelo, ko sem poslušala razne predstavitve v predvolilni kampaniji, ko so predstavniki različnih strank zagovarjali legalizacijo marihuane, pa sem zaznavala veliko nevednost in nepoučenost, kaj to pomeni. Nekajkrat sem slišala celo trditev, da bi bila legalizacija potrebna, jemanje pa bi moralo potekati pod kontrolo. Vemo, da celo nadomestne terapije z metadonom nismo mogli kontrolirati, kako bi bilo potem sploh mogoče kontrolirati uživanje marihuane!?"

Mladina večinoma za prepoved

Raziskava Eurobarometer je pokazala, da se mladi v glavnem še naprej strinjajo, da droge, kot so heroin, kokain in ekstazi, ostanejo prepovedane. Prepoved heroina podpira 96 odstotkov vprašanih, kokaina 93 odstotkov, ekstazija pa 91 odstotkov. Mnenja pa so veliko bolj deljena glede marihuane; skoraj polovica jih meni, da bi morala biti pod določenimi pogoji dovoljena.

Komentarjev 5
  • Avatar čavez
    čavez 18:42 22.avgust 2014.

    Teh deset milijonov na leto predvsem porabijo za parlament in vlado saj so že 25 let zadrogirani.

  • moder 08:16 22.avgust 2014.

    od trgovine z drogami ima najvecjo korist drzava, ker z prohibicijo tepta narod in hkrati kuri tezke milione za nadaljno tlacenje naroda...

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 22:38 21.avgust 2014.

    travo bi še razumel, drugih drog pa ne rab narod. kaj da bom na busu pa na sprehodu srečeval zadete od kokaina al pa heroina..ma si ti nor? jz hočm živet v urejeni državi ne pa v psihotični državi.