Slovenija
26 ogledov

Po državi še nižje bonitete bankam

NLB Boštjan Tacol
Bonitetna hiša Moody's je znižala bonitetno oceno Slovenske izvozne in razvojne banke (SID banka) ter bonitetne ocene obveznic SID banke, Nove Ljubljanske banke (NLB) in Abanke Vipa.

Znižanje bonitetne ocene SID banke z Aa2 na Aa3 je sledilo enakemu znižanju bonitetne ocene Slovenije. Ob tem tako kot za državo tudi za SID banko velja možnost nadaljnjega znižanja bonitetne ocene, je SID banka danes sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Kot so tudi pojasnili v SID banki, je bonitetna agencija Moody's spremembo utemeljila s tem, da je banka v stoodstotni lasti države in se zadolžuje z njenim jamstvom. Z Aa2 na Aa3 je znižala tudi bonitetno oceno njenih obveznic.

Bonitetna agencija je na svojih spletnih straneh objavila, da je znižala še bonitetni oceni obveznic dveh slovenskih komercialnih bank, in sicer NLB in Abanke Vipa. Obema bankama je oceno obveznic s poroštvom države znižala za eno stopnjo: z Aa2 na Aa3.

Kot so pojasnili v NLB, jim je Moody's na ta način poslabšal bonitetno oceno obveznice NLB s poroštvom Republike Slovenije.

Kriza razkrila ranljivost bančnega sistema

Bonitetna hiša je danes napovedala še, da bo znova preverila bonitetne ocene SID banke, NLB, Abanke Vipa in NKBM. To bo storila takoj, ko bo znova ocenila boniteto države. V tokratni objavi je že izpostavila možnost znižanja ocene za nekatere finančne instrumente vseh treh omenjenih komercialnih bank.

Moody's je v sporočilu o znižanju bonitetne ocene obveznic slovenskih bank sicer opozoril, da je finančna kriza razkrila veliko ranljivost slovenskega finančnega sektorja, ki se odraža v poslabšanju kakovosti kapitala v bankah in njihovi veliki potrebi po refinanciranju. Država je morala zato poskrbeti za dokapitalizacijo NLB ter za jamstva za NLB in Abanko Vipa, je še zapisala bonitetna hiša.

Dodala je, da je zelo verjetno, da bodo te banke zaradi svoje izpostavljenosti korporativnemu sektorju še naprej beležile izgube in da jih bo treba znova dokapitalizirati.

Prejšnji teden nižja boniteta za državo

Bonitetna agencija Moody's je minuli teden znižala kreditno oceno Slovenije za eno stopnjo. Kot razlog za ta korak je navedla naraščajočo politično negotovost in tveganja pri izvajanju načrtov za fiskalno konsolidacijo ter strukturnih reform, ki so potrebne za preprečevanje nadaljevanja rasti vladnega dolga v srednjeročnem obdobju in za promocijo obetov dolgoročne gospodarske rasti v Sloveniji.

Moody's je opozoril še, da se lahko ocena zniža še bolj. Med razlogi sta povečano tveganje, da bo morala vlada dodatno podpreti bančni sistem, ter poslabšanje obetov za srednjeročno gospodarsko rast.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.