Slovenija
18 ogledov

Po državi sneg, burja se umirja

(Foto: Dare Čekeliš) Žurnal24 main
Razmere na Primorskem se umirjajo, a ker burja še vedno piha, gasilci in civilna zaščita le varujejo objekte. Glavno križišče v Ajdovščini še zaprto.

"Stanje se normalizira, burja piha do 120 km na uro, na kar so Ajdovci že navajeni," pravi Igor Benko, poveljnik ajdovske civilne zaščite. Vremenoslovci napovedujejo, da bo burja čez dan postopoma oslabela.

"Zdaj ne moremo nič, ker burja še piha," na vprašanje, ali že kaj odpravljajo škodo odgovarja Benko. "Trenutno opravljamo varovanje objektov in to je to," pojasnjuje in dodaja, da se bo ocenjevanje škode, čiščenje in sanacija najverjetneje začela jutri.

Z razmerami so seznanili tudi ajdovskega župana in podžupana. "Trenutno je glavno križišče v Ajdovščini še zaprto in tako bo, dokler se burja ne umiri," pojasnjuje Benko.

Zaprte ceste
Zaradi burje je promet zaprt tudi na nekaterih drugih cestah, predvsem v Vipavski dolini. Omejitev velja na avtocesti med Nanosom in priključkom Selo ter na regionalni cesti Ajdovščina - Nanos.

Zaradi močnega vetra po napovedih Arsa še vedno obstaja možnost poplav zaradi povišanega plimovanja morja in valov, ki bodo dopoldne lahko dosegli tri metre. Popoldne se bo valovanje začelo umirjati, potem ko so v sredo zjutraj na oceanografski boji dosegli višino štirih metrov.

Sneženje bo ponehalo
"Sneženje bo ponehalo, verjetno že dopoldne, čez dan pa povsod,"
je zjutraj povedal dežurni prognostik na Arso. Za prihodnje dni napoveduje v glavnem suho in toplejše vreme. "V nedeljo pričakujemo prehodne oblačitve, tu in tam kakšno kapljo dežja, vendar pretežno suho vreme."

Zaradi sneženja je zaprt prelaz čez Vršič, na cestah Ajdovščina–ColČrni Vrh Godovič pa je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike. Na mejnem prehodu Petrina in Babno polje na Hrvaškem velja prepoved za tovorna vozila. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.