Slovenija
22 ogledov

Po Dubrovniku še v Bohinj

Kot zvezdo večera hrvaški mediji izpostavljajo francoskega premierja Fillona, s Žurnal24 main
V Dubrovniku 2. dan državniškega vrha. Pahor okrcal Srbe. Danes s Kosorjevo o hrvaških varčevalcih, pri čemer sta se dogovorila za novo srečanje v Bohinju.

Ob robu vrha Croatia Summit potekajo številna dvostranska srečanja. Hrvaški mediji so precej pozornosti namenili srečanju Pahor – Kosor. Ne pozabljajo omeniti „prisrčne Kosoričine dobrodošlice Pahorju“, pišejo, da sta državi na poti izhoda iz medsebojne krize in pri tem med drugim omenjajo tudi hrvaški nakup Droge Kolinske.

 

Kosorjeva je ob zaključku vrh Croatia Summit 2010 dejala, da je bil ta zelo uspešen in pomemben. "Zadnjih 500 metrov" pogajanj z Evropsko unijo pa naj bi Zagreb sklenil najpozneje do začetka prihodnjega leta.

 

Pahor in Kosorjeva sta se na dvostranskem srečanju dogovorila, da se bosta znova srečala 31. julija v Bohinju, kjer bosta govorila o zadnjem večjem odprtem vprašanju med državama - vprašanju hrvaških varčevalcev nekdanje Ljubljanske banke.

 

Ključno je sodelovanje
Za vse države jugovzhodne Evrope je v uniji dovolj prostora. Globalna ekonomska kriza in njene posledice morajo postati priložnost, gradnja mostov in sodelovanje med regijami nimajo alternative, sta na začetku državniškega vrha Croatia summit povedala hrvaška premierka Jadranka Kosor in hrvaški predsednik Ivo Josipović.

Josipović, ki je na začetek vrha zanujal, je izpostavil, da letala lahko zamujajo, ravno tako politiki, ko pa je govora o evropskih integracijah, države regije ne smejo zamujati. Peti Croatia summit bi moral v Dubrovniku združiti evropsko politično elito, vendar je splet okoliščin narekoval nekoliko okrnjeno zasedbo. Vladimir Putin se je opravičil zaradi domačih obveznosti, v zadnjem hipu je zaradi notranjega političnega dogajanja prihod odpovedal Silvio Berlusconi, zaradi „družinskih okoliščin“ v Dubrovnik ni prispel še črnogorski premier Milo Đukanovič.

Galerija fotografij dubrovniškega srečanja. Kosorjeva - pišejo Hrvati - se je še posebaj razveselila Pahorja.

Že pred začetkom vrha je bilo jasno, da v Dubrovnik ne bo srbske delegacije, ob kar se je med drugim obregnil tudi slovenski premier Borut Pahor. Med drugim je opozoril na nevarnost, da proces širitve Evropske unije na tem delu po vstopu Hrvaške zastane, „saj se na dnevnem redu v Bruslju širitev na ta del več ne pojavlja“. Bruselj je pozval, da vprašanje Balkana postavi na dnevni red razprav. Francoski premier Francois Fillon je ob tem menil, da je v uniji prostor za vse države zahodnega Balkana, pri tem pa izpostavil, da bo priključitev uniji vsekakor hitrejša, če bodo države tudi same več vlagale v medsebojno sodelovanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.