Slovenija
58 ogledov

Po dveh letih le novi

Prijave za zakup vrtička je treba skupaj z obrazcem oddati do 22. januarja priho Žurnal24 main
Vrtički. Do poletja v najem 68 vrtičkov na Livadi, nato v Vižmarjih in na Viču.

Po številnih akcijah rušenja neurejenih vrtičkov in po tem, ko je Mestna občina Ljubljana (MOL) aprila 2010 dala v najem prve tipske vrtičke (51 v Dravljah in 14 v Štepanji vasi), je ta projekt zastal. Je MOL za to zmanjkalo denarja?

“Dinamika vsakega projekta je odvisna od razpoložljivih finančnih sredstev,” so odgovorili na občini. Po dveh letih bodo zdaj le ponudili 68 vrtičkov na Livadi, razpis za oddajo vrtičkov v zakup pa bodo objavili v prvi polovici leta. Pozneje je predvidenih še 67 vrtičkov v Vižmarjih in 51 na Viču, so dodali na MOL.

Občina je za ureditev 51 vrtičkov v Dravljah plačala okoli 240 tisoč evrov, koliko je šlo za odstranjevanje neurejenih vrtičkov, pa niso povedali, ker je strošek “odvisen od velikosti in materialov, uporabljenih pri gradnji”.

Porušili okoli 1.800

MOL je v zadnjih petih letih s svojih zemljišč odstranila približno 1.800 objektov z vrtički, največ na območju za Savo, na Rakovi jelši, Žalah, ob Vojkovi cesti in Cesti dveh cesarjev ter v Podutiku in na Dolgem mostu.

V zameno jih je ponudila 65, kar je 3,6 odstotka. Če jih bo letos ponudila dodatnih 186, bo to pomenilo, da bo v Ljubljani okoli 14 odstotkov vrtičkov v primerjavi s številom pred petimi leti.

MOL je sicer v občinskem prostorskem načrtu vrtičke predvidela v predelih Zaloga, Polja, Hrušice, Štepanje vasi, Črnuč, Bežigrada, Vižmarij, Šentvida, Dravelj, Podutika, Viča, Livade ter med Malim Grabnom in južno avtocesto. Te lokacije skupaj obsegajo okoli 46 hektarov.

Poleg tega so vrtički ponekod dovoljeni tudi na zelenih površinah v stanovanjskih soseskah, so povedali na MOL in dodali, da lahko vrtički na nekaterih območjih, ki bodo v prihodnje namenjena drugim programom, začasno oziroma do izvedbe podrobnih prostorskih načrtov ostanejo. Gre za približno 128 hektarov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.