Slovenija
137 ogledov

Po dveh letih šokirani

Delavke in delavci so zgroženi nad dopisom, ki so ga v petek prejeli od predsedn Žurnal24 main
Od zaposlenih v Maxini zahtevajo vrnitev dveh plač. Direktor bo dopis preklical, če bodo sindikati te plače umaknili iz stečajne mase.

"Niti odpravnin nismo dobili, zdaj pa naj bi še vračali plače," so zgroženi nekdanji delavci družbe Maxina, ki je od lanskega marca v stečaju.

Dopis se v obliki, kot je napisan, zdi kot nesmiselna grožnja.
Jolanda Lašič

V petek so iz podjetja Koroška trgovina, ki je pred dvema letoma prevzelo posle družbe Maxina, namreč prejeli poziv k vračilu plač za oktober in november 2008, in sicer vsak dobrih 807 evrov. "Tega ne morem vrniti, toliko niti nisem dobila. Za štiri ure sem bila upokojena in sem prejemala le polovično plačo, okoli 250 evrov. Novembra sem zaradi bolniške dobila zgolj 163 evrov," pravi Zdenka Oberlaj, ki je bila do upokojitve zaposlena pri podjetju Maxina, vračilo dveh plač pa zdaj zahteva podjetje Koroška trgovina.

dopis, maxina | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Lastništvo jih ne zanima
"Gre za čas, ko Maxina zaradi likvidnostnih težav ni imela denarja za plače, zato jih je nakazalo podjetje Koroška trgovina; to je trgovine tudi preimenovalo v Maksina KT. Kdo je plače nakazal in kakšne pravne posle so imeli lastniki, delavcev ne zanima. Takrat so si na nek način kupili mir, saj bi zaposleni sicer stavkali," razlaga Alenka Rožman, sekretarka sindikata delavcev trgovine v Območni organizaciji ZSSS Podravje in Koroška.

Znesek iz stečajne mase
"Od delavk terjamo enak znesek, kot je v stečajni masi. Preprosto smo ga delili s številom takrat zaposlenih. Glede terjatev sem se s stečajnim upraviteljem pregovarjal dve leti. Če bodo sindikati te plače umaknili iz stečajne mase, da jih bom lahko kot terjatev prijavil jaz, bom nemudoma preklical vse dopise. Saj nisem dedek Mraz," odgovarja Igor Jerot, predsednik uprave Koroške trgovine.

"Če so delavke plačo dobile, v stečajnem postopku teh terjatev nismo prijavljali," pa pove Jolanda Lašič, strokovna delavka za ekonomsko področje v sindikatu.

807 evrov skupaj z zamudnimi obrestmi mora Koroški trgovini vrniti vseh 190 nekdanjih delavcev Maxine.

Kot dodaja, je sporno, da morajo delavci vrniti enake zneske, čeprav so tedaj delali različno. "Če bo dejansko prišlo do sodnih postopkov, bodo delavcem stali ob strani," pa sklene Rožmanova in pristavi, da lahko v naši državi očitno vsak nad drugim začne neki postopek.

Stečaj Maxine
Družba Maxina je od 30. marca 2009 v stečaju. “V stečajno maso je bilo za 190 naših članov prijavljenih za 1,4 milijona evrov terjatev, od tega iz naslova prednostnih terjatev, torej neizplačanih plač in odpravnin, nekaj več kot 1.068.000 evrov,” pojasnjuje Lašičeva. Decembra se bodo trgovine Maksina KT sicer znova preimenovale – tokrat v Moj market –, delavce pa naj bi prevzela Koroška trgovina.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.