Slovenija
327 ogledov

1,8-milijonski študentski kampus ŠOUL bo povozila železnica

študentski kampus Saša Despot
Že drugo leto naj bi na zemljišču, kjer je Študentska organizacija v Ljubljani lani odprla študentski kampus, začeli graditi novo železnico. Do takrat pa bodo študentski funkcionarji v obnovo stavb vložili še slab milijon.

"Tukaj proge še dolgo ne bo," je na očitke o nesmoternosti izbire zemljišča lani oktobra ob odprtju novega študentskega kampusa odgovarjal direktor ŠOU v Ljubljani Andrej Klasinc. A ministrstvo za infrastrukturo zdaj načrtuje, da naj bi z izgradnjo nove železniško povezavo med dvotirno in enotirno železniško progo - ki bo potekala prav preko študentskega kampusa - začeli graditi že drugo leto. Torej še preden bo študentski organizaciji uspelo zaključiti s prenovo vseh stavb na zemljišču.

V stavbe, ki naj bi jih kmalu prečkala železnica, bodo vložili še slab milijon

Do konca leta 2017 oziroma takrat, ko naj bi gradbinci po načrtih ministrstva, že zavzeli prostor med Celovško in Tivolsko, na katerem stoji študentski kampus, pa Študentska organizacija v Ljubljani vanj načrtuje še vložek v višini slabega milijona evra.

Kot nam je pojasnila predstavnica ŠOUL Maja Burja s strani ministrstva za infrastrukturo namreč še niso dobili nobene informacije o načrtu za gradnjo železniške proge, s predlogom sklepa pa so seznanjeni zgolj iz medijev: "Dokončanje faz Študentskega kampusa poteka nemoteno, trenutno stopamo v 2. fazo obnove zgradb."

Kako bi lahko študentska organizacija z zemljiščem še nekaj zaslužila?

Čeprav je ŠOUL za prostor kampusa plačal štirikrat več kot prejšnji kupec, pa bi zgolj ob prodaji zemljišča državi po stari oceni Geodetske uprave RS - pred obnovo stavb - zanj še vedno dobili 1,8 milijona evra več kot so za zemljišče med Tivolsko in Celovško odšteli sami.

Za nekaj manj kot 5.500 kvadratnih metrov - ki je skupaj z objekti po oceni geodetske uprave vredno okoli tri milijone evrov - je ljubljanska študentska organizacija po treh cenitvah leta 2014 plačala 1,2 milijona evrov oziroma na podlagi menjalno-prodajne pogodbe plačala 490.000 evrov in prodajalcem v zameno preostalega zneska dodali še prostore na Beethovnovi ulici in Boršnikovem trgu v skupni izmeri 500 kvadratnih metrov.

A še bolj nenavadno je, da so zemljišče kupili od podjetja Replika Invest, znotraj katerega je deloval tudi nekdanji funkcionar študentske organizacije Benjamin Leskovec. Prav Repliko Invest, ki je omenjeno zemljišče kupila na dražbi kupila za vsega 350.000 evrov, pa ga je kasneje za štirikrat več prodala ŠOUL. Klasinc je sicer zanikal, da bi Leskovca osebno poznal. Na očitke, da ljubljanski ŠOU z Leskovcem posluje nenavadno veliko pa, da "se v Sloveniji vsi poznamo".

Študentski kampus  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Komentarjev 6
  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 23:28 05.februar 2016.

    Obnavljajo se samo denarnice funkcionarjev in fiktivno opravičujejo neki stroški. Študentje so tem parazitom zgolj kanonfuter zato jih prosim izpustite iz konteksta. Na šou od zalege že pošteno zaudarja.

  • Ferluci 20:59 05.februar 2016.

    Študentska ( lopovska? ) organizacija že ve, zakaj vlaga v nepremičnino, ki naj bi jo povozila železnica. Ugotovili so, da se da s tem dobro zaslužiti, nič drugega. Enako kot pri gradnji avtocest, ko so nekateri veljaki kupovali zemljišča na ...prikaži več 'bodoči trasi' ter dobivali visoke odškodnine. Kaj tukaj ni jasno?

  • izRODEk 20:51 05.februar 2016.

    ŠOU je le podaljšana roka črnuharske politike, vse že videno, Katja Šoba pa te fore...