Slovenija
0 ogledov

Po Erjavcu klofuta še Zanoškarju

Predhodnik in naslednik na okoljskem ministrstvu? (Foto: Žurnal24 ) Žurnal24 main
Kandidatu DeSUS-a za ministra za okolje Matjažu Zanoškarju je računsko sodišče, kot smo napovedali že v ponedeljek, izreklo mnenje s pridržkom za poslovanje njegove občine v letu 2007.

 

Potem ko je računsko sodišče premierju Borutu Pahorju predlagalo razrešitev okoljskega ministra Karla Erjavca, je zdaj mnenje s pridržkom izdalo tudi za njegovega potencialnega naslednika, župana Slovenj Gradca Matjaža Zanoškarja.

Ta je na namige, da je revizija povezana z njegovo kandidaturo, predvsem pa s tem, da bi na tak način onemogočili vrnitev Erjavca v parlament, za zurnal24.si povedal: "Jaz bi rad bil prepričan, da to ni povezano s kandidaturo. Mislim, da ni."

Nepravilnosti
Pri poslovanju občine v letu 2007 je našlo kar 18 napak, izhaja iz revizijskega poročila, danes objavljenega na spletnih straneh računskega sodišča.

Med drugim računsko sodišče občini Slovenj Gradec očita:
- občina je porabila za 239 tisoč evrov več proračunskega denarja, kot je bilo načrtovano

- podžupan je dobil za 600 evrov preveč izplačil

- pri plačilu obveznosti iz proračuna niso upoštevali zakonskih plačilnih rokov

- v dveh primerih je občina plačala storitve v znesku, ki je za 1280 evrov presegel znesek, ki je bil izdan v naročilnicah in pogodbi

- v dveh primerih je občina plačala storitev v višini 19.188 evrov, ko pogodbe sploh niso bile v veljavi; v dveh primerih je sklenila pogodbo v vrednosti 126.975 evrov, ko je izvajalec že opravljal dela

- kar nekaj del je oddala brez javnega razpisa

Računsko sodišče je zato občini predlagalo nekaj izboljšav glede poslovanja, ni pa zahtevalo odzivnega poročila. Občina je namreč že med samo revizijo odpravila nepravilnosti tam, kjer se je dalo.

Ravno pravi čas?
Ker je računsko sodišče že prispevalo k razrešitvi Erjavca – Pahor je predlog za njegovo razrešitev včeraj poslal v državni zbor –, so se pojavila ugibanja, ali je res le naključje, da se je računsko sodišče zdaj lotilo Erjavčevega potencialnega naslednika.

Predsednik sodišča Igor Šoltes pravi, da le opravljajo svoje naloge, Erjavec pa odgovarja: "Ne verjamem v naključja."

Zanoškar sicer nad samo ministrsko funkcijo ni najbolj navdušen, saj bi moral v tem primeru odstopiti kot župan. Kot nam je povedal: "Osebno vztrajam pri tem, da se še naprej išče kandidate za ministra."

Ima pa Zanoškar Erjavčevo podporo, čeprav so se pojavili namigi, da si ta zato želi njega kot naslednika, ker bi v tem primeru Zanoškarju prenehal poslanski mandat, ki ga dobi Erjavec, s tem pa tudi poslansko imuniteto.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.