Slovenija
11 ogledov

Po Evropi kot v peklu

Vročina v ZDA Reuters
Evropo je zajel vročinski val.

Slovenijo je zajela huda vročina. Temperature se lahko dvignejo tudi do 37 stopinj, kar pa je za konec avgusta precej visoko, nam je včeraj dejal dežurni meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Andrej Pečenko.

Arso je izdal tudi opozorilo o veliki obremenitvi zaradi vročine, ki bo največja v mestih. V naslednjih dneh, vse do 22. avgusta, bodo tudi povišane koncentracije ozona. Predvsem na Primorskem je velika verjetnost, da bodo koncentracije ozona presegle opozorilno vrednost 180 mikrogramov/m3. Najvišje koncentracije bodo v popoldanskem času.

Ohladitev naj bi prišla šele konec tedna. Več si preberite tukaj.

Težave tudi drugod po Evropi

Z vročino se borijo tudi na Hrvaškem, Češkem, v Franciji ... Posebno pozornost vročini so oblasti namenile v Franciji, kjer se bojijo, da bi se ponovilo leto 2003, ko je življenje zaradi vročine izgubilo 14.802 ljudi, večinoma starejših od 75 let.

Vremenoslovci napovedujejo, da naj bi se temperature v Franciji dvignile tudi nad 43 stopinj. Zato so oblasti izdale posebne varnostne ukrepe. Ljudem svetujejo, da pijejo veliko vode, starejšim od 65. leta svetujejo, da se redno javljajo svojim družinam. Posebno pomoč so namenili tudi brezdomcem, delijo jim brezplačno vodo, ohladijo pa se lahko v klimatiziranih prostorih.

Na Hrvaškem, kjer lahko temperature v Slavoniji in Dalmaciji presežejo 40 stopinj, so ljudem svetovali, naj v času najhujše vročine ostanejo doma.

Z vročino se spopadajo tudi na Češkem, kjer se temperature po večini države gibljejo nad 40 stopinj. V vseh omenjenih državah naj bi vročina popustila do konca tedna.

Komentarjev 1
  • esim 15:15 21.avgust 2012.

    ** Vaš komentar smo odstranili, ker ste kršili naš kodeks komentiranja. Uredništvo zurnal24.si **