Slovenija
21 ogledov

Po Gantarju sejo zapustili še delodajalci

zdravila Shutterstock
Današnja seja Ekonomsko-socialnega sveta (ESS), na kateri so socialni partnerji razpravljali o razmerah v zdravstvu, je bila po treh urah prekinjena, ker so jo zapustili predstavniki delodajalcev. Minister za zdravje Tomaž Gantar je na seji sicer napovedal, da bodo v naslednjih mesecih začeli pripravo sistemskega zakona.

Še pred delodajalci je sejo zaradi novinarske konference zapustil Gantar. Predstavnica delodajalcev Tatjana Čerin, ki je tudi predsednica upravnega odbora Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), je ob odhodu povedala, da so sejo zapustili zaradi Gantarjevega odhoda. "Drug drugemu težko pripovedujemo, ker že vse vemo. Mi poznamo problematiko, mi smo želeli, da nas sliši minister," je pojasnila.

Sicer pa je bila razprava po njenih besedah zanimiva, a meni, da bomo letos in v naslednjih letih težko dobili sistemsko zakonodajo, ki bi dolgoročneje rešila sistem javnega zdravstva v Sloveniji. Po njenih besedah je namreč veliko različnih interesov.

"Časa zmanjkuje"

Izvršna sekretarka v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lučka Böhm pa je po prekinitvi razprave povedala, da so želeli od ministra Gantarja odgovore, kako bo ukrepal sam in kako bo ukrepala vlada, da se prepreči kratkoročna in dolgoročna kriza v zdravstvenem sistemu.

"Minister nam je zagotovil, da bo že naslednji teden sproščen postopek sprejemanja interventnega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju," je povedala in opozorila, da časa zmanjkuje. Gantar je poleg tega po njenih besedah napovedal, da bo do konca leta z interventnimi ukrepi zagotovil nemoteno poslovanje bolnišnic, ki imajo izgubo, v naslednjih mesecih pa bodo začeli tudi pripravo sistemskega zakona.

Na vidiku zaostrovanje

Predsednik ZSSS Dušan Semolič je v četrtek napovedal, da bodo sindikati zaostrili svoje aktivnosti, če se politiki glede zdravstva ne bodo odzvali hitro in v skladu z njihovimi pričakovanji. Böhmova pa je danes o aktivnostih dejala, da jih bodo določali, ko bodo imeli pred seboj predloge zakonov, ki prinašajo sistemske spremembe.

Današnja razprava, ki se nadaljuje prihodnji petek, je sicer po njenih besedah pokazala, da se večina udeleženih članov zaveda pomena obveznega zdravstvenega zavarovanja kot stebra države. "In nihče tega ne želi razgraditi," je dodala.

Varčevati z izključevanjem pravic?

Seje se je udeležil tudi generalni direktor ZZZS Samo Fakin, ki je dejal, da za zdaj odgovora, kako napolniti prazno zdravstveno blagajno, ni. Po njegovem mnenju sta rešitvi enak prispevek za vse državljane in boljše delovanje zdravstva, iz pravic zdravstvenega zavarovanja pa je treba izključiti vse, kar tja ne spada.

"Mislim, da je današnja situacija pokazala, da je problem v zdravstvu, tega se zavedamo vsi, vendar pa rešitev ni bilo," je povedal in dodal, da bo ZZZS jeseni oziroma v enem mesecu predstavil svoje poglede na to, kako bi moralo biti videti zdravstvo. Po njegovem mnenju se je treba najprej dogovoriti za temeljna načela, in sicer solidarnost, obveznost, transparentnost, učinkovitost in kakovost poslovanja ter avtonomijo vsakega subjekta posebej.

Komentarjev 2
  • proletarec 19:40 30.avgust 2013.

    će bi manj kradli, bi kaj ostalo- tako pa - usmili se nas sveta troj(ic)-k-a

  • ennanova 09:57 30.avgust 2013.

    Kdo je zares zmešan v SlovenijiMafija v Sloveniji obstaja. Tako pravi koprski župan. Je močna in dobro organizirana. Morda tako kot v Italiji. Ali pa še bolje. Jasno pa je tudi tole: ko se voda usmradi, jo je treba ...prikaži več zliti proč. Nikakor je ni mogoče rešiti z dolivanjem sveže vode, saj se hitro usmradi še ta. Kaj to pomeni za slovenske politike in njihove pajdaše, kaj to pomeni za mafijo in kaj pomeni za slovensko ljudstvo, ki vse to nenavadno mirno prenaša? …http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/1139-kdo-je-zares-zmesan-v-sloveniji