Slovenija
223 ogledov

Po hišah do pol metra vode

Današnje dogajanje v Laškem
1/82
Žurnal24 main
Večina rek po državi po podatkih Arsa upada. Upada tudi Sava v spodnjem toku, Krka pa v spodnjem toku še narašča. Posavce čaka še ena nemirna noč.

 

Rdeči križ je odprl račun za zbiranje prostovoljnih prispevkov za prizadete v poplavah. Ljudem lahko pomagate z nakazilom prispevka na TRR 03100 - 1111122296, sklic 937044, s pripisom Poplave 2010.

"Zaradi visoke Save v spodnjem toku, podobno kot leta 1990, in pričakovano rekordno velikega pretoka reke Krke pričakujemo danes zvečer in v noči na ponedeljek izjemne poplavne razmere na območju spodnjega toka Krke in Krško- brežiškega polja," opozarjajo na Agenciji RS za okolje (Arso).

Podobno kot leta 1990

Padavine so ponehale, povodenj se pomika v spodnji tok Save, Krke in Vipave. Zlasti Sava v Zasavju in Posavju je zelo visoka, najvišji pretok na tem območju je bil po podatkih Arsa popoldan okoli 3500 m3/s, podobno kot ob povodnji leta 1990. Sava se bo v večjem obsegu razlila na območju Krškega polja.

Sava je pri Čatežu zajezila reko Krko na sotočju, zato bo poplavno območje ob spodnjem toku Krke precej večje od običajnega. Poplavlja reka Sotla. Čez dan se bodo močno povečale tudi poplavljene površine na celotnem območju Suhe krajine, Dolenjskega in Notranjskega krasa. Reka Vipava bo čez dan še poplavljala v večjem obsegu, zlasti v srednjem in spodnjem toku, prav tako reka Ljubljanica v spodnjem toku.

Na številnih področjih po Sloveniji prihaja do motenj s pitno vodo. Vodo iz pip je zato treba prekuhavati.

POSAVJE

V Krškem evakuirali 16 ljudi
V Občini Krško je zaradi visoke podtalnice obvezno prekuhavanje vode. Na terenu je okoli 220-članska ekipa. Zaradi poplav so evakuirali 11 ljudi, zaradi zemeljskih plazov pa pet. Voda je najbolj prizadela staro mestno jedro, kjer je ogroženih 32 objektov, od tega 12 stanovanjskih.

 

Uresničene včerajšnje napovedi
Napovedani scenarij za Posavje se je na žalost uresničil, je za Žurnal24 dopoldan dejala Zdenka Močnik, vodja izpostave uprave za zaščito in reševanje iz Brežic. Padavine preko noči niso ponehale, poplavni valovi rek iz ostalih delov države pa so se združili prav v Posavju.

Ustrezne službe so na terenu, kjer črpajo vodo, rešujejo premoženje in postavljajo protipoplavne zaščite tam, kjer je to še smiselno. Od Sevnice navzdol je še posebej hudo.

 

Sava je prestopila breg tudi v Krškem, težave pa se stopnjujejo v Brežicah. Iz nekaj stanovanjskih objektov v Posavju so morali evakuirati ljudi, a trenutno življenja niso ogrožena. "Pričakujemo, da se bodo popoldan razmere vendarle umirile. Trenutno sile v Posavju razmere obvladujejo tako v moštvu kot potrebščinah," je še zatrdila Močnikova. Sava je sicer zajezila odtok Krke, zato ta poplavlja območja med Novim mestom in sotočjem s Savo. Slednja se je razlila tudi po Krškem polju, poplavljene površine pa so oziroma bodo večje, kot so bile v minulih poplavah.

Najhuje je po poročanju naših poročevalcev v Krški vasi, kjer je poplavilo več deset hiš, ki so najbližje Krki, podobno je tudi v Kostanjevici na Krki, ki je pod vodo. Krka je tako narasla, da je zaprta cesta od Čateža v smeri proti Krški vasi. Na Čatežu ob Savi je za zdaj poplavilo le eno hišo, in sicer gostilno Budič, ki je edina pred nasipom. Drugih hiš v spodnjem delu Čatežu po predvidevanjih hidrologov voda ne bo dosegla, čeprav je od včeraj od sedmih zvečer do danes zjutraj nivo Save narasel za dober meter in pol, zdaj pa naj bi se počasi začel ustavljati.

Ne vžigajte zalitih avtomobilov
Sava v svojem spodnjem delu še vedno narašča. Do zdaj se je dvignila za 6,3 metra in raste za 10 centimetrov na pol ure. Če bo še tri ure rasla, bo šla preko nasipa in zalila spodnji Čatež ob Savi in Terme Čatež, ki so že delno v vodi zaradi podtalne vode. Cesta do Čateških toplic je že zaprta, ker je na njej pol metra vode. Enemu od gostov, ki je želel iti domov, je voda zalila motor, zato avtomobila ne more več vžgati.

Nuklearka brez težav
Nuklearna elektrarna Krško stabilno in varno obratuje na polni moči.
Zaradi velikega pretoka in nivoja reke Save ter napovedi o nadaljnjem povečanju so v elektrarni povečali pripravljenost osebja. V načrtu zaščite in reševanja NEK je takšno stanje opredeljeno kot "nenormalni dogodek" in ne predstavlja nevarnosti za prebivalstvo in okolje.

DOLENJSKA

Po hišah do pol metra vode
Gasilska zveza Trebnje je aktivirala vsa tri občinska poveljstva. Na terenu je bilo več kot 200 gasilcev, od tega prek 130 v trebanjski občini. "Po burni noči se stvari počasi umirjajo. Zadnji kritični točki sta Grm in Ponikve," je povedal predsednik Anton Strah.

Gasilci so začeli intenzivneje delati včeraj popoldne, delali so pozno v noč, nekateri pa celo do jutranjih ur. "Šlo je čez vse mere. Take ujme v občini Trebnje ni bilo od leta 1973. Imamo približno 20 poplavljenih objektov, tri plazove, nekaj evakuacij, zdaj so vode počasi začele upadati," je povedal župan Alojzij Kastelic in dodal, da je danes prva skrb zagotoviti prevoznost cest.

Najhuje je bilo v Šentlovrencu in okolici, kjer je voda v hiše začela vdirati že včeraj dopoldne. "Vsako uro je bilo hujše, delali smo celo noč," je povedal Aleksander Lavriha, poveljnik PGD Šentlovrenc. Kraj je neprevozen, saj je glavno križišče zalito z več kot pol metra vode. Zaradi zemeljskega plazu so morali evakuirati tudi eno družino. Plaz za zdaj hiše ne ogroža, plazišče so prekrili s polivinilom, da je voda odtekla.

 



V sosednji vasi Krtina je Cirilu Dularju zalilo pritlično hišo in s tem vse glavne prostore. "Vodo črpamo že od včeraj, nanesli smo več kot 50 vreč peska," je povedal.

Ivanu Lavrihi z Grma je voda poplavila gospodarsko poslopje, kleti in hlev. "Ogrožena sta prašiča, kure, zajci, krompir, pšenica in koruza," je povedal in dodal, da se kaj takega še nikoli ni zgodilo. "Ob pol polnoči sem še rešil psa, potem pa je šla voda skozi," je izpostavil. Spali niso že dve noči, zadnjo noč so pri sosedovih na pol ure črpali vodo, je še povedal in dodal, da voda ogroža tudi pokopališče.

Okoli enajste ure zvečer pa je voda prišla tudi do hiše Tomaža Verščaja z Gornjih Ponikev. "Naredili smo pregrado, gasilci so prišli pomagat, ampak je bil tako močan tok, da je vse skupaj odneslo," je povedal in dodal, da imajo spodnje hišne prostore poplavljene v višini pol metra.

Novo mesto: Krka zalila Loko in Pugljevo ulico
Vse od štirih zjutraj že gasilci PGD Kamence črpajo vodo iz Gostišča Loka, kjer jo je zdaj v vseh prostorih: kuhinji, skladiščih, slaščičarni, restavraciji okoli 20 centimetrov. Zjutraj so se jim pridružili še gasilci PGD Smolenja vas, a je razlita Krka že onemogočala dostop do gostišča, zato so si morali pomagati s čolni novomeških poklicnih gasilcev.

 

 

Voda je zalila tudi vse kletne prostore hiš na Pugljevi ulici pod novomeškim Bregom.

Otočec: evakuirali goste z Gradu Otočec
Okoli devete ure so na Otočcu, kot nam je povedal Janez Miklič, poveljnik novomeških poklicnih gasilcev, z gradu Otočec evakuirali 16 gostov in šest zaposlenih v hotelu Grad Otočec. Goste so premestili v zgornji Šport hotel, vodo pa je že zalila grajsko dvorišče, vendar v prostore še ni vdrla. Oba mostova je Krka že dosegla in nanju naplavila vejevje, oba sta zaprta, prav tako most v Šempetru.

V občini Mokronog-Trebelno so v naselju Puščava razlite vode reke Mirne poplavile enajst stanovanjskih hiš. Pod vodo je tudi večina prometnic na tem območju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.