Slovenija
27 ogledov

Po hokejsko tudi na Gregorčičevi

Protestni shod 18. 4. 2012 Boštjan Tacol
„Sindikalna stran je pogajanja zapustila z ultimatom, da vlada na seji obravnava njihov pisni predlog,“ je zaplet pogajanj o plačah pojasnil pogajalec na vladni strani Aleš Živkovič.

Vladna stran je sindikatom včeraj predlagala, da svoj predlog podajo pisno in da se do njega opredelijo vsi sindikati, saj so tudi danes menda spet imeli vsak svoje videnje kompromisa. Nato pa bi na pisni predlog odgovor pripravila tudi vladna stran.

A Branimir Štrukelj naj bi zahteval, da predlog obravnava kar vlada na jutrišnji seji. Vladna pogajalska skupina je to zavrnila, „saj imajo vsa vladna gradiva svoje postopke.“ Štrukelj pa naj bi se na to odzval s povišanimi toni in pozivom k odhodu s pogajanj. To je tudi na Gregorčičevi sprožilo skoraj hokejsko vročico med sindikalisti, a brez fizičnega obračuna.

„Imajo nas za norca“

Sindikati so tudi danes predlagali sedem odstotno znižanje plač, zmanjšano za odpravo dveh četrtin plačnih nesorazmerij in napredovanj. Vladna stran pa naj bi menda izračunala, da to pomeni neto le pičel odstotek znižanja mase plač, med tem ko je zadnji vladni predlog pet odstotno znižanje.

Pred tem so sindikati menda ponujali formulo, ki bi na koncu pomenila celo tri odstotno povečanje plač. „Imajo nas za norca,“ je tako za zdaj menda edino skupno stališče, ki ga drug o drugem delijo sindikalni in vladni pogajalci.

Komentarjev 19
  • deželan 13:35 19.april 2012.

    Štruklja motijo socialne razlike. Tak odnos lahko zasledimo v Severni Koreji, kjer imajo plače 2 EUR na mesec, ni pa velikih razlik, torej idealno stanje.Sam nebi zniževal plač v javnem sektorju linearno temveč na podlagi opravljenega druženo koristnega dela. ...prikaži več Povsem verjetno je da bi bili mnoge popolnoma nekoristni.Štruklja to moti, ne dovoli ugotavljanje potrebno zaposlenih niti ugotavljanje uspešnosti njihovega dela. Tu se raje opre na ocenjevanje gospodarstva, ki ji vse počez označuje za lopove in izkoriščevalce. Trditev, da ni nasprotnik delavcev iz gospodarstva je trivialna. Ko EU ne bo dajal Sloveniji več kredita, bo država ob ne zmanjšanju javne porabe morala pobirati ta manjkajoči denar le v gospodarstvu. Torej g Štrukelj , zelo poceni demagogija !

  • deželan 13:28 19.april 2012.

    Sicer sem to samo slišal, Štrukljev sindikat ima lani 1/2 mio EUR dobička, njegova neto plača je cca 2.000 EUR.Torej moramo to njegova akcijo bolj razumeti kot komercialno potezo malo manj pa kot reševanje pravih probvlemov.Preverjeno pa je ...prikaži več :Šolstvo dela z otroci dejansko 190 dni letno, povprečno je v razredi 16-17 učencev. V javnem sektorju imamo primerjalno z Nemčijo 5% več zaposlenih gledano na aktivno zaposlene ter kar 40% manjši BDP na prebivalca.Med leti 2000-2010 se je BDP v SLoveniji povečal za dobrih 50%, a še vedno zelo primanjkuje denarja v državni blagajni.Slovenija spada po pobranih davkih v EU na 3 mesto. Po bolniških izostankih v EU krepko vodimo, edino Hravi imajo še malo več bolnišk.V Nemčiji je skrajni rok pridobitev gradbenega dovoljenja 3 mesece v Sloveniji pa povprečno 3 leta.ssSedaj sindikati kar počez obsojajo gospodarstvenike in s.p. je, da so goljufi in izkoriščevalci, ter nesposobni dosegati večjo dodano vrednost.<br /

  • dd 10:34 19.april 2012.

    Mislim, da je denarja še vedno preveč, če so celo natisnili in obesiil enotne plakate po celotni Sloveniji. Ko bodo v resnični krizi, bodo visela obvestila napisana z računalnikom in fotokopirana na navadno črnobelo kopijo.