Slovenija
36 ogledov

Po homeopatska zdravila v lekarno

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Prodaja homeopatskih zdravil odslej tudi v slovenskih lekarnah. Bolniku bo svetoval magister farmacije homeopat in tudi presodil o primernem homeopatskem samozdravljenju. Brez recepta.
Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, ki temelji na načelu zdravljenja podobnega s podobnim in na poseben način pripravljenih tako imenovanih potenciranih zdravil. Po omenjenem načelu je mogoče bolezni ozdraviti z zdravilom, ki pri zdravem človeku povzroča podobne simptome in znake, kot jih ima bolnik.

Direktorica AdriaPharma, prvega podjetja s pridobljenim dovoljenjem za prodajo homeopatskih zdravil v lekarnah, Indira Zanco, je dejala, da je glede na zahtevne postopke pridobitve dovoljenj zelo ponosna in zadovoljna, da jim je uspelo.  "Agenciji smo že predložili nove vloge, ki bodo razširile izbiro naših homeopatskih zdravil."

Omenjeno podjetje je slovenski zastopnik avstrijskega Remedia Homöopathie, ki izdeluje visoko kakovostna homeopatska zdravila in je po tem tudi mednarodno priznano, je še povedala Zancova. "Proizvodnjo in testiranja opravljajo v skladu s homeopatsko farmakopejo in dobro proizvodno prakso."

Lekarne označene, izkušeno svetovanje
Lekarne, ki bodo izdajale homeopatska zdravila, bodo ustrezno označene, v lekarni pa bo magister farmacije homeopat na osnovi svojega znanja in izkušenj presodil, kdaj je primerno homeopatsko samozdravljenje, in bo za homeopatijo motiviranemu bolniku svetoval primerno homeopatsko zdravilo.

Za akutne in kronične bolezni
Trenutno so vsa pri nas registrirana homeopatska zdravila rastlinskega, mineralnega ali živalskega izvora in so pripravljena v obliki kroglic.

"S homeopatijo lahko zdravimo akutne in kronične bolezni. Pri posameznih blažjih akutnih stanjih si bolniki, ki dobro poznajo osnove homeopatije, pomagajo tudi sami. Za vsakodnevne težave z zdravjem oziroma počutjem in blažja akutna stanja bo magister farmacije, upoštevajoč osnovna načela homeopatije in na osnovi nekaj ciljnih vprašanj, svetoval zdravila, ki so se v dosedanji homeopatski praksi pokazala za učinkovita pri zdravljenju posameznih bolezni ali odpravljanju težav – enako kot je to navada pri izdaji tako imenovanih zdravil brez recepta," še pojasnjuje Zancova.  
 
V primeru težjih, burnih akutnih bolezni ali pri kroničnih boleznih bo magister farmacije bolnika napotil k splošnem zdravniku ali zdravniku homeopatu, ki bo presodil, kdaj je treba v zdravljenje vključiti tudi konvencionalno medicino.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Homeopatsko zdravljenje in zdravljenje s konvencionalno medicino se ne izključujeta in ju lahko izvajamo sočasno, še pravijo v AdriaPharmu. Nikoli pa naj bolnik sam ne zmanjša odmerkov ali prekine zdravljenja z zdravili konvencionalne medicine brez posveta s svojim zdravnikom.

V večini evropskih držav je homeopatija uveljavljena in sprejeta kot del uradne medicine, le  v Sloveniji in na Švedskem zdravniki z dovoljenjem za samostojno opravljanje zdravniške službe ne smejo zdraviti s homeopatijo in predpisovati homeopatskih zdravil. V homeopatiji danes poznajo okoli pet tisoč homeopatskih zdravil, zdravnik homeopat pa jih v povprečju pri svojem delu uporablja okoli 200 do 500.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.