Slovenija
4 ogledov

Po incidentu nujni novi ukrepi

Žurnal24 main
Po aretaciji moškega, ki je hotel z bombami med drugim napasti tudi premierja Boruta Pahorja, bi morali po besedah Marka Pogorevca narediti oceno varnostne ogroženosti prepoznavnih Slovencev.

Kot je namreč za zurnal24.si povedal nekdanji direktor policije Marko Pogorevc, primer ne smemo obravnavati kot posamičen, ampak bi bilo treba razmišljati o nadaljnih ukrepih. Hrvaška policija bi tako morala preveriti, koliko je takih posameznikov na Hrvaškem, ki bi bili zaradi postravmatskega sindroma pripravljeni napasti slovenske javne inštitucije in politike. Na podlagi tega bi tako naredili oceno varnostne ogroženosti prepoznavnih Slovencev.

Slovenska policija pa bi morala po besedah Pogorevca povečati varovanje predsednika države in vlade Danila Türka in Boruta Pahorja, predsednika državnega zbora Pavleta Gantarja, notranje ministrice Katarine Kresal in obrambne ministrice Ljubice Jelušič. Policija in Slovensko varnostna obveščevalna agencija Sova pa se morata tesneje povezati s hrvaškimi organi in z njimi izmenjati podatke in varnostne ocene. Policiji na mejnih prehodih pa je treba posredovati posebna navodila.

Ingo Paš: Iz tega primera ne bi delal velikega problema
Iz tega primera ˝ne bi hotel delati velikega problema, ker menim, da za to ni nobenih razlogov˝, pa je za STA glede varovanja visokih državnih funkcionarjev povedal predsednik zbornice za zasebno varovanje Ingo Paš. Po njegovem se nikoli ne da povsem preprečiti ˝nekih nenadejanih dogodkov˝, kljub temu pa ˝vse kaže, da se zadeve nekoliko spreminjajo˝. Na vprašanje, ali bi bilo torej treba varovanje visokih državnih funkcionarjev poostriti, je Paš še odvrnil, da je to stvar ocene pristojnih služb, ki varovanje opravljajo v okviru vlade. Te so po njegovem zadolžene tudi za to, da takšne dogodke predvidevajo.

Kot je znano je slovenska policija na mejnem prehodu za mednarodni železniški promet Dobova v petek zvečer prijela 59-letnega državljana Hrvaške s petimi ročnimi bombami. S slednjimi naj bi med drugim napadel tudi premierja Boruta Pahorja. Odziv premierja si preberite v naslednji povezavi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.