Slovenija
63 ogledov

Po injekcijo ceneje v Celje

Alenka Trop Skaza (na fotografiji) opozarja, da cepivo ni edina preventiva pred Žurnal24 main
Preventiva. Cepivo proti virusu HPV v Celju pol cenejše kot v Mariboru.

Zavod za zdravstveno varstvo (ZZV) Celje od tega tedna dekletom in ženskam omogoča dostopnejše samoplačniško cepljenje z dvovalentnim cepivom proti raku na materničnem vratu. En odmerek tako v Celju po novem namesto 105 stane le 65, na mariborskem ZZV pa 111 evrov.

“Nižja cena je naš odziv na specifičen problem v celjski regiji, kjer je obolevnost za rakom materničnega vratu večja kot drugod,” pojasnjuje Alenka Trop Skaza, specialistka epidemiologije in predstojnica oddelka za epidemiologijo na 
ZZV Celje.

Nižja cena – večji odziv
Kot ugotavljajo strokovnjaki, je ravno cena tista, ki ženske in starše najstnic odvrača od cepljenja. “Ceno dvovalentnega cepiva smo znižali že lani ter pol leta cepili 174 deklet in žensk. To nas je spodbudilo, da smo ceno dodatno znižali. Še vedno pa so za zaključno cepljenje potrebni trije odmerki v pol leta,” poudarja Trop Skazova.

Štirivalentno cepljenje – za šestošolke je brezplačno – ščiti pred okužbo s HPV 16 in HPV 18, ki v 70 odstotkih povzročata raka na materničnem vratu, in pred genitalnimi bradavicami.
Alenka Trop Skaza

Kot pravi Marko Kovačevič z mariborskega ZZV, je bilo povpraševanje večje, dokler ni bilo cepljenje šestošolk uvedeno z zakonom in je zdaj povsod brezplačno, medtem ko za preostale mladostnice in ženske ostaja samoplačniško. “Navala ni, čeprav ženske in dekleta k temu spodbujamo,” pravi Kovačevič.

“Ugotavljamo, da dekleta in žene še vedno vedo premalo o zaščiti pred okužbo s HPV-virusi, ki povzročajo predrakave in rakave spremembe na materničnem vratu. Za tem rakom vsako leto zboli okrog 150 žensk, od 30 do 40 pa jih umre. Vendar cepivo ni edina preventiva, nujni so tudi ginekološki pregledi in odvzemi brisov. Te pa zanemarja kar tretjina vseh žensk,” opozarja Trop Skazova.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.