Slovenija
112 ogledov

Po izgubi službe takoj v akcijo

Janita Eržen, direktorica OS Ljubljana Zavoda RS za zaposlovanje. Žurnal24 main
Zaradi finančne krize je število brezposelnih vsak dan večje. Na trgu dela je največje povpraševanje po zdravnikih, medicinskih sestrah, kuharjih, varnostnikih, gradbenih delavcih.
Ali kot direktorica Območne službe (OS) Ljubljana Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje vodite natančno evidenco novoprijavljenih brezposelnih?
Tako je. Do vključno 14. januarja se je v OS Ljubljana prijavilo 1.342 oseb, odjavilo pa le 297. Trenutno stanje prijavljenih brezposelnih je 14.599, če ne štejemo Industrije usnja Vrhnika, od koder jih bo kmalu prišlo še približno 400. Delodajalci ne objavljajo prostih mest, zato tak skok.

Kdo so ti ljudje?
Predvsem gre za ljudi, ki so izgubili zaposlitve za določen čas. Tretjina med njimi je brez poklicne izobrazbe, več kot polovica ima poklicno ali srednjo izobrazbo, ostali pa so visoko izobraženi. Na prvih mestih so tako imenovani pomožni delavci in delavci brez poklica ter prodajalci in ekonomski tehniki.

 
 

Mladi naj izkoristijo vsako priložnost za delo in pridobijo manjkajoča znanja, ki jim jih šola ni dala.

Janita Eržen

 
Trenutno so na voljo redka delovna mesta. Za katere poklice?
Potrebe imajo še vedno v ljubljanskem kliničnem centru, zdravstvenih domovih in domovih za starejše. Rabijo bolničarje, medicinske sestre, zdravnike ... Še vedno iščejo tudi varnostnike, kuharje, natakarje in gradbene delavce.

Kako bo z mladimi iskalci prve zaposlitve? Ali zaradi krize že težje najdejo službo?
Delodajalci raje zaposlijo osebe, ki imajo delovne izkušnje in dodatna znanja. Če bodo na trgu dela že usposobljeni kandidati, bodo mladi diplomanti ali srednješolci prišli na vrsto kasneje ali pa bodo morali sprejeti delo, ki zahteva nižjo stopnjo izobrazbe od njihove. Poleg tega se je zaradi krize zmanjšalo število študentskih del.

Najbrž se svetovalci na uradih za delo srečujejo z najrazličnejšimi situacijami. So usposobljeni tudi za kak psihološki nasvet?
Ob stečajih se svetovalci srečujejo z velikimi osebnimi stiskami ljudi, saj je delo ena najpomembnejših vrednot večine. Ljudje so v šoku, prestrašeni, obupani, nezaupljivi in ne znajo razumsko oceniti nastale situacije. Na območni službi imamo devet psihologov, ki pomagajo težje zaposljivim osebam pri odkrivanju poklicnih ciljev, vendar bi jih rabili še več.

Kaj bi sporočili tistim, ki so zaradi gospodarske krize izgubili službo?
Čim prej se morajo soočiti z izgubo. Čas, ko iščejo novo zaposlitev, naj izkoristijo za pridobivanje novih znanj, sprejmejo pa naj tudi delo, ki morda tisti trenutek ni idealno. Želimo, da so aktivni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.