Slovenija
10 ogledov

Po izrednem nadzoru več ukrepov

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Izredni upravni nadzor v Zdravstvenem domu Izola je pokazal številne nepravilnosti. Ministrstvo za zdravje zahteva več ukrepov. Intervenirala bo policija.

Nad delom Zdravstvenega doma (ZD) Izola je ministrstvo za zdravje opravilo izredni upravni nadzor, po ugotovljenih nepravilnostih pa domu naložilo več ukrepov. Policiji pa so predlagali, naj preveri, ali je prejšnja vršilka dolžnosti direktorice zlorabila svoj položaj.

Kot je znano, je ZD Izola pod vodstvom Gordane Živčec Kalan, ki je tudi predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, zastavil 150 tisoč evrov lastnih sredstev kot garancijo za posojilo podjetju Mabra Inženiring. Nadzor je pokazal tudi druge nepravilnosti. Z Živčec Kalanovo so imeli za njene naloge v. d. direktorice sklenjeno pogodbo o poslovodenju, za njeno zdravniško delo pa pogodbo o zaposlitvi za 20 odstotkov delovnega časa. Pogodba o poslovodenju je po besedah Elde Gregorič Rogelj z vidika zakona o delovnih razmerjih neustrezna.

Problematično je tudi pomanjkanje evidentiranja prisotnosti na delu za vse zaposlene v zdravstvenem domu, vključno z Živčec Kalanovo. Na nekaterih delovnih mestih pa naj ne bi spoštovali kolektivne pogodbe.

Zato minister za zdravje Dorjan Marušič predlaga:
- računskemu sodišču, naj uvede revizije poslovanja zdravstvenega doma,
- ministrstvu za finance, naj predlaga pripravo sprememb zakona o javnih financah,
- policiji, naj preveri, ali je Živčec Kalanova v času vodenja zdravstvenega doma zlorabila svoj položaj. Policija je posle ZD pod drobnogled vzela že v začetku leta in postopkov še niso zaključili.

V ZD Izola pravijo, da bodo vse zadeve uredili. Pogodbe o poslovodenju pa bodo pravno rešili, ko bodo imenovali direktorja.

"Železna lady" gre na sodišče
Živčec Kalanova je napovedala, da bo pred upravnim sodiščem sprožila upravni spor zoper načelno mnenje Komisije za preprečevanje korupcije. Opozarja, da o ugotovitvah nadzora ni bila obveščena ter da zastava depozita za posojilo ne more biti nezakonita, saj zakonodaja tega ne prepoveduje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.