Slovenija
2502 ogledov

Že mesece znano, kdo bo "izbranec" razpisa, vrednega skoraj 15 tisoč evrov

Novice: Predčasna menjava na vrhu SDH - SDH Anže Petkovšek
Novinarji se niso zmotili. Po porabljenih petnajstih tisočakih za "iskanje kadrov" so na SDH dobili "pravega" kandidata ...

Danes je nadzorni svet (NS) SDH imenoval Petra Drobeža za tretjega člana uprave SDH. Mandat bo nastopil 1. aprila 2022. 

Za "iskanje" primernega kandidata so v SDH najeli mednarodno kadrovsko agencijo Trenkwalder, ki je, tako na SDH, "po opravljenih razgovorih in oceni kandidatov" za člana uprave predlagala prav Drobeža.

NS SDH pa je nato "na podlagi poglobljene ocene kandidatov, upoštevajoč njihove strokovne, strateške, operativno - vodstvene, organizacijske in osebnostne kompetence ter tudi specifične kompetence potrdil predlog nominacijske komisije, da se za člana uprave SDH imenuje Peter Drobež". 

Vnaprej izbrani kandidati, kljub temu zmečejo za vsak razpis približno 15 tisoč evrov

Težava ni, da bi bil Drobež neprimeren za to mesto - gre namreč za univerzitetnega diplomiranega ekonomista z več kot dvajsetimi leti delovnih izkušenj v mednarodnem korporativnem okolju. Deloval je v Etolu, kjer je bil na koncu celo na položaju generalnega direktorja Frutarom Etola. 

A, kot so ugotovili že novinarji Financ, ki so sicer Drobeža kot kandidata razkrili že pred meseci - vlade imajo za kadrovanje v državnih družbah "tradicionalno določen tako imenovani koalicijski ključ, razrez, koliko položajev v katerih organih pripada posamezni koalicijski stranki. Navadno nad tehnično izpeljavo kadrovanja roke držijo generalni sekretarji koalicijskih strank".

Za vsak t. i. "razpis" pa se, zgolj zaradi ustvarjanja "strokovnosti in neodvisnosti" porabi ogromno denarja - približno 15 tisoč evrov za kandidata. 

Drobež naj bi bil sicer po njihovih informacijah izbranec gospodarskega ministra Zdravka Počivalška.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Fanja_Tajon 18:50 22.marec 2022.

    Ko je za Žurnal pomembnejša novica 15.000€ za neko agencijo kot razbremenitev plač...A ste kdaj poročali kako je KUL porabil 75 milijonov za študije, namesto da bi gradil domove za starejše?

  • Avatar Leon
    Leon 18:40 22.marec 2022.

    Vsi vemo ,da sta nepotizem in korupcija kaznivo dejanje ,ki se v pravnih državah preganjajo ,kar v Sloveniji ne velja .