Slovenija
20 ogledov

Po Kolizeju Musica

Mesto, kjer je stal Kolizej. Boštjan Tacol
Rušenje. Starega Kolizeja ni več, novega ne bodo začeli graditi pred letom 2013.

Strabag je po naročilu Kranjske investicijske družbe (Kid) Jožeta Anderliča že porušil Kolizej. Zdaj sledita razvrščanje ter odvoz odpadkov in materiala, medtem ko bo na gradnjo nove stavbe treba počakati vsaj do začetka leta 2013, napoveduje Saša Mrak, vodja odnosov z javnostmi Kida. Dodaja, da ne bodo obdržali imena Kolizej, a končnega imena še nimajo. Trenutno se projekt imenuje Musica.

Kdaj natančno bodo nov kompleks začeli graditi in kdaj bo končan, bo jasno, ko bo sprejet občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) za območje Kolizeja in ko bo na podlagi tega izdano gradbeno dovoljenje, pravi Mrakova. “Izdelava OPPN za Kolizej je v začetni fazi,” pravi Alenka Pavlin z Mestne občine Ljubljana (MOL).

V novem kompleksu so sicer predvideni luksuzni Grand hotel Opera s petimi zvezdicami, Vila Opera s 15 stanovanji, poslovni objekt, koncertna in operna dvorana, ki bosta imeli po dobrih 1.500 sedežev, ter podzemna garaža s 468 parkirnimi prostori. Vse to je predvideno tudi v osnutku OPPN, ki predvideva, da bo najvišji objekt visok 75 metrov. Vendar lahko vse te načrte Anderliču prepreči ministrstvo za kulturo (MK).

Zahtevajo nov načrt

Na MK so namreč ugotovili, da predvideni novi objekt ni v skladu z odloki, ki s kulturnovarstvenega vidika urejajo to območje, zato zahtevajo konservatorski načrt za prenovo širšega območja Kolizeja. Tega bodo na MOL predvidoma končali do konca septembra, na podlagi tega pa se bodo na MK odločili, ali so načrtovani posegi sprejemljivi. Če bo MOL potem dobila blagoslov MK, bodo nadaljevali pripravo OPPN, pred tem pa bodo morali spremeniti še odlok, ki območje varuje s kulturnovarstvenega vidika, napoveduje Pavlinova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.