Slovenija
53 ogledov

Po kruhu še mleko in meso

Za odgovore, kolikšne bodo podražitve živil, smo prosili še nekaj večjih slovens Žurnal24 main
Podražitve. Cene mlečnih izdelkov navzgor po 1. februarju, meso že ta teden za od 5 do 10 odstotkov.

“Cene naših živil, ki jih izvažamo na evropske trge, smo že dvignili, v Sloveniji pa se bodo podražila po 20. januarju, in sicer v povprečju za od pet do deset odstotkov,” so nam včeraj povedali v Perutnini Ptuj (PP). Podobno so nam dejali v Ljubljanskih mlekarnah, kjer bodo cene nekaterih izdelkov dvignili po 1. februarju.

Mlekarne dražile pred tremi leti

Spomnimo. V Sloveniji so pri Ljubljanskih mlekarnah cene nazadnje cene višali 1. januarja 2008. Cene so dvignili za od 12 do 18 odstotkov, v povprečju pa za 15. Takrat je bila vzrok podražitev osnovne surovine, torej surovega mleka.

Še dražje bo
V Ljubljanskih mlekarnah bodo cene zvišali po treh letih, in sicer v povprečju za 3,5, največ pa za šest odstotkov.

Za dvig cen so krive spremembe cen energentov in embalaže, je pojasnil Grega Ermenc, izvršni direktor trženja.

“Glede na nadaljnje trende dražitev surovin moram seveda pošteno povedati, da ni nujno, da je to že zadnja letošnja podražitev,” pa je že napovedal Roman Glaser, predsednik uprave PP.

Potem ko smo prejšnji teden že poročali o višjih cenah Žitovega kruha in pekovskih izdelkov, so nam podražitev potrdili tudi v Pekarni Boč.

“Januarja smo cene dvignili in jih še bomo za od osem do 12 odstotkov,”
je povedal direktor Samo Bandelj. Če bodo cene surovin in energentov še rasle, pa je že napovedal vnovično višanje cen v treh, štirih mesecih.

Svetovni trend
Povečano povpraševanje po prehranskih dobrinah in raba kmetijskih dobrin za energetske projekte, pa tudi naravne katastrofe, vključno z zadnjimi poplavami, dodatno prerazporejajo povpraševanje in dvigujejo cene vsaj dveh žit, pšenice in koruze, je podražitve pojasnil Glaser iz PP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.