Slovenija
32 ogledov

Po makadamu do volitev

Scenarij Borut Pahor grafika Žurnala24
(Ne)zaupnica. Ker Pahor skoraj gotovo ne bo dobil zaupnice, sledi iskanje novega mandatarja.

Dogovor. “Zadnji čas je, da se iščejo tudi drugi scenariji,” je pred glasovanjem o zaupnici vladi Boruta Pahorja danes dejal poslanec Tone Andrelič (LDS). Drugi scenarij bi po njegovem mnenju bil, da bi našli koga, ki bi šel v postopek za glasovanje za novega mandatarja.

Če bodo poslanci jutri aktualni vladi in petim predlaganim ministrom izglasovali nezaupnico, to namreč še ne pomeni nujno predčasnih volitev (mogoče scenarije objavljamo v prikazu). Med imeni potencialnih mandatarjev pa se omenjajo Helena Kamnar, Mitja Gaspari in celo Pavel Gantar.

Špekulacije, a tudi realne

“Mislim, da je nekaj realnih možnosti in nekaj realnih razgovorov, so pa nekatera imena, ki so vržena v eter zato, da se stvar še bolj zamegli,” je govorice o potencialnih kandidatih za mandatarja komentiral Anderlič.

Kamnarjeva je govorice že zanikala in na vprašanje, ali bi ponudbo sprejela, odgovorila negativno.

V vladnih SD, brez podpore katere bi bilo zelo težko potrditi morebitnega novega mandatarja, Miran Potrč vztraja, da ne bodo podprli nikogar, ampak si, če bo izglasovana nezaupnica, želijo na predčasne volitve.

Podobno je zatrdil Dušan Kumer. Igor Lukšič je dejal, da pričakuje zadostno podporo Pahorju, o novih mandatarjih pa se, kot pravi, govori že od začetka mandata.
Poslanci zaradi lastnih služb predčasnim volitvam niso najbolj naklonjeni.

Prvak SDS Janez Janša je tako v svojih zapisih opozoril na osebni strah nekaterih, ki se jim ne obeta več ponovna izvolitev, in strah pred usodnostjo naslednjih volitev. Zato se pojavljajo namigi, da bi lahko Pahor dobil zaupnico v tretjem poskusu iskanja novega mandatarja.

Če bi takrat spet vezal zaupnico na ministrske kandidate, bi spet potreboval le navadno večino, ne večine glasov vseh poslancev. Če zaupnice ali novega mandatarja nikakor ne bo, pa bi lahko bile volitve že 4. ali 11. decembra; po zadnjih napovedih je sicer verjetneje, da bodo februarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.