Slovenija
49 ogledov

Po malicah še v boj za kosila

razno 11.10.12. hamburger, otrok, malica, nezrava prehrana, debelost, hrana, fot Shutterstock
Slika na področju malic boljša, še vedno pa veliko otrok ostaja brez toplega kosila.

Čeprav je po sprejetju zakona o šolski prehrani od februarja do subvencij za šolsko prehrano upravičenih 103.272 osnovnošolcev in dijakov več, preštevilni v šoli še vedno ostajajo brez obroka, ugotavljajo pri Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). "Res je, da je stanje na področju malic boljše, a še vedno številni učenci ostajajo brez toplega kosila," pravi Petra Ravnik, vodja projekta Siti besed, s katerim želijo doseči, da v slovenskih šolah ne bi bilo več lačnih otrok. Prav zato so se pri ZPMS, čeprav so ob začetku šolskega leta upali, da akcija ne bo več potrebna, odločili za njeno nadaljevanje.

Kosilo za vsaj 500 otrok

V prvem delu projekta Siti besed jim je od oktobra do konca lanskega šolskega leta uspelo zbrati 136.500 evrov, s čimer so omogočili malice in kosila 532 otrokom iz 79 šol. Pripomogli pa so, kot poudarjajo pri ZPMS, tudi k sprejetju ustrezne zakonodaje. V nadaljevanju pa bi po besedah Majde Struc, vršilke dolžnosti generalne sekretarke ZPMS, radi zagotovili brezplačno kosilo vsaj 500 otrokom, za kar bi potrebovali nekaj več kot 23 tisoč evrov na mesec. "Pri vsem tem upamo, da nam bo uspelo tako kot v prvem delu spremeniti tudi zakonodajo oziroma formalne možnosti za pridobivanje subvencij za kosila," pravi Struceva.

Ravnikova si želi, da bi ljudje in podjetja v prednovoletnem času razmislili o tem, da bi namesto majhnih daril prispevali za malice in kosila slovenskih šolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.