Slovenija
22 ogledov

Po milijone bo šla k vernikom

Ljubljanska stolnica Anže Petkovšek
Cerkev bo sredstva za nepremičninski davek iskala pri vernikih.

V kolikor bo zakon o davku na nepremičnine v takšni obliki sprejet, bo morala Katoliška Cerkev preko vernikov vsako leto zagotoviti sredstva v skupni višini več milijonov evrov, so danes sporočili iz Komisije Pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci (SŠK). 

V komisiji opozarjajo, da vlada v predlogu zakona o davku na nepremičnine omejuje versko dejavnost verskih skupnosti zgolj na bogoslužje, saj iz zakona izrecno izvzema samo sakralne objekte (cerkve in kapele), obdavčuje pa vse druge pastoralne prostore (veroučne učilnice, pevske sobe, župnijske urade, samostane, katoliške vrtce in šole).

"Številne župnije in druge organizacije Katoliške Cerkve takšnega davčnega bremena ne bodo zmogle, zato bo uveljavitev omenjenega zakona nujno vodila v omejevanje in ukinjanje njene verske, kulturne, karitativne in dobrodelne dejavnosti," so še zapisali.

Komentarjev 5
  • Presvetli 09:54 09.november 2013.

    Jebali bi vsi,ha,samo ludi ni!

  • kapljač 20:10 08.november 2013.

    Naj se verniki ne pritožujejo nad državo , če jih zgolj cerkev uporablja kot molzne krave-Vrejetno jim bodo spet obljubljali nebesa ., če bodo pomagali..Jebeš taka nebesa, ki vse prenesejo!

  • dd 19:11 08.november 2013.

    Glede na to, da imajo nekateri župniki v svojih farovžih marmorne stopnice tudi za na kaščo, svoj fitnes prostor, dvigala, drago pohištvo,... jim novi davek ne bi smel biti noben problem.